Ciasto mocno czekoladowe

napisane przez Karolina
293 wyświetleń

Witajcie 🖐Dziś kolejny wtorek jednak dla mnie inny niż poprzednie 😊 To mój pierwszy pociążowy wtorek 😅Gdyby ktoś mi tydzień temu powiedział, że za dwa dni będę pędzić ekspresem do szpitala i w iście ekspresowym tempie urodzę swojego drugiego malucha, śmiałabym się do rozpuku. A do tego ciasta będę miała ogromny sentyment, bo powstało chwilę przed naszą ekspresową akcją porodową i nawet nie zdążyłam spróbować 😅 Według moich chłopaków jest pyszne, więc musicie, tak jak ja, uwierzyć im na słowo. Gotowi na mocno czekoladowe i zdrowe ciacho? 🤩 Łapcie zatem przepis 😀

Składniki:

  • 250ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 50ml oleju kokosowego
  • 150g cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 270g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 25g kakao
  • 90g dżemu truskawkowego

Wszystkie składniki oprócz dżemu wrzucić do miski i zmiksować. Na koniec dodać dżem i dokładnie wmiksować w masę.
Piec w keksówce w 180st góra/dół ok 50min do suchego patyczka.

Polewa czekoladowo-truskawkowa:

  • 150g białej czekolady
  • 150g mrożonych truskawek

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Truskawki podgrzać na patelni, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z białą czekoladą i polać ostudzone ciasto.

Mogą Ci się spodobać