Witajcie ?Dziś kolejny wtorek jednak dla mnie inny niż poprzednie ? To mój pierwszy pociążowy wtorek ?Gdyby ktoś mi tydzień temu powiedział, że za dwa dni będę pędzić ekspresem do szpitala i w iście ekspresowym tempie urodzę swojego drugiego malucha, śmiałabym się do rozpuku. A do tego ciasta będę miała ogromny sentyment, bo powstało chwilę przed naszą ekspresową akcją porodową i nawet nie zdążyłam spróbować ? Według moich chłopaków jest pyszne, więc musicie, tak jak ja, uwierzyć im na słowo. Gotowi na mocno czekoladowe i zdrowe ciacho? ? Łapcie zatem przepis ?
Składniki:
- 250ml mleka krowiego lub roślinnego
- 50ml oleju kokosowego
- 150g cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 jajko
- 270g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 25g kakao
- 90g dżemu truskawkowego
Wszystkie składniki oprócz dżemu wrzucić do miski i zmiksować. Na koniec dodać dżem i dokładnie wmiksować w masę.
Piec w keksówce w 180st góra/dół ok 50min do suchego patyczka.
Polewa czekoladowo-truskawkowa:
- 150g białej czekolady
- 150g mrożonych truskawek
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Truskawki podgrzać na patelni, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z białą czekoladą i polać ostudzone ciasto.