Dzień dobry kochani. Nie wiem jak u was, ale u nas pogoda iście depresyjna. Jednak wstać trzeba było o świcie, zawieźć smyka do przedszkola, zrobić badania w labo i wrzucić wam coś pysznego na osłodę ? Dziś jedno z moich ukochanych połączeń ? Ciasto czekoladowe i sernik w jednym w zdrowszej fit wersji. Lubicie? Jak dla mnie idealna opcja do kawy, którą dziś mogłabym pić wiadrami ?? Łapcie przepis ?
Składniki:
- 250ml mleka krowiego lub roślinnego
- 50ml oleju kokosowego
- 150g cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 jajko
- 270g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 25g kakao
- 90g dżemu z czarnej porzeczki
Wszystkie składniki oprócz dżemu wrzucić do miski i zmiksować. Na koniec dodać dżem i dokładnie wmiksować w masę. Masę wylać do tortownicy o średnicy 22cm zostawiając kilka łyżek na dekorację.
Masa serowa:
- 500g twarogu chudego
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 300g mleka
- 60g oleju
- Szczypta soli
Składniki włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką, dość płynną masę. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto czekoladowe. Pozostawione resztki ciasta czekoladowego wylać łyżkami na masę serową i połączyć ósemkami patyczkiem.
Piec w 180% ok 50min. Po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Smacznego ?