Ciasto czekoladowe

napisane przez admin
171 wyświetleń

Dzień dobry kochani. Nie wiem jak u was, ale u nas pogoda iście depresyjna. Jednak wstać trzeba było o świcie, zawieźć smyka do przedszkola, zrobić badania w labo i wrzucić wam coś pysznego na osłodę 😉 Dziś jedno z moich ukochanych połączeń 😀 Ciasto czekoladowe i sernik w jednym w zdrowszej fit wersji. Lubicie? Jak dla mnie idealna opcja do kawy, którą dziś mogłabym pić wiadrami 🤭😂 Łapcie przepis 😊

Składniki:

  • 250ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 50ml oleju kokosowego
  • 150g cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 270g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 25g kakao
  • 90g dżemu z czarnej porzeczki

Wszystkie składniki oprócz dżemu wrzucić do miski i zmiksować. Na koniec dodać dżem i dokładnie wmiksować w masę. Masę wylać do tortownicy o średnicy 22cm zostawiając kilka łyżek na dekorację.

Masa serowa:

  • 500g twarogu chudego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300g mleka
  • 60g oleju
  • Szczypta soli

Składniki włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką, dość płynną masę. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto czekoladowe. Pozostawione resztki ciasta czekoladowego wylać łyżkami na masę serową i połączyć ósemkami patyczkiem.
Piec w 180% ok 50min. Po wystudzeniu wstawić do lodówki.

Smacznego 😊

Mogą Ci się spodobać