Czarne gofry z cytrynowym kremem z ricotty i figami

napisane przez Karolina
624 wyświetleń

Kochani czy wam też dni tak szybko lecą? Znów mamy wtorek! Czasem muszę na chwilę się zatrzymać i zastanowić jaki właściwie mamy dzień 😀 Teraz tym bardziej przez urlop macierzyński (btw. nie wiem kto wymyślił, że jest to urlop 😉 ) dni lecą jak szalone. Ale spokojnie czasu starczy na wszystko, na kolejne przepisy też. W głowie siedzi mnóstwo pomysłów, niektóre z nich dojrzewają dłużej, inne chciałoby się zrobić natychmiast 😉 Dziś mam dla was szybką w realizacji propozycję, ale jest jeden warunek: musicie posiadać lub zaopatrzyć się w gofrownicę. Jeśli macie to do dzieła, jeśli nie to może ten przepis stanie się pretekstem do jej zakupu 🙂

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki czarnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 40ml oleju
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Oddzielić żółtko od białka. W jednej misce umieścić żółtko, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko i olej. Dobrze wymieszać rózgą. W drugiej misce na sztywno ubić białko. Dodać je do masy i delikatnie wmieszać. Rozgrzać tortownicę i smażyć gofry.

Krem z ricotty:

  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 1 opakowanie cukru z cytryną
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na krem umieścić w misce i zmiksować do uzyskania puszystej masy.

Krem wyłożyć na gofry. Udekorować figami i miodem.

Mogą Ci się spodobać