Czekoladowa tarta ze śliwkami

napisane przez Karolina
584 wyświetleń

Dzień dobry kochani, czy wy też powoli czujecie jesień? Szczerze mówiąc w ogóle się tym nie przejmuję. Lubię tę porę roku za kolory, warzywa, owoce. Tym razem u mnie znów będzie na słodko, ale nie mogłam się oprzeć, gdy w sklepie uśmiechały się do mnie dorodne śliwki 😉 A jak śliwki i jesień ,to zdecydowanie cynamon. Oj tej jesieni będzie u mnie sporo cynamonu. Mam nadzieję, że go lubicie 😀

Czekoladowy spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 130g zimnego masła
  • 2 żółtka (białka odłożyć na bezę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki szybko połączyć, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 2h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 20cm. Piekarnik nagrzać do 180st. góra/dół. Piec spód z obciążeniem przez ok. 15min. W połowie czasu pieczenia przygotwać budyń.

Budyń czekoladowy*:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 500ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • 5szt. dużych śliwek
  • 1 łyżka cynamonu

Czekoladę starkować i wrzucić do rondelka. Dodać resztę składników na budyń, wymieszać rózgą i zagotować. Gotować ok 6min ciągle mieszając. Gorący budyń wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzch wyłożyć śliwki pokrojone w ćwiartki. Posypać cynamonem. Tartę włożyć z powrotem do piekarnika i piec 35min. Na 10min przed końcem czasu pieczenia ubić bezę.

Beza:

  • 3 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka i cukier umieścić w misie miksera i ubijać na najwyższych obrotach ok 10min aż masa będzie sztywna. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika na 160st. Bezę wyłożyć na tartę i piec kolejne 15min.

*Można użyć budyniu z torebki

Mogą Ci się spodobać