Dzień dobry w ostatni wtorek przed świętami 🙂
Rany jak szybko to zleciało. Dopiero zaczynałam wtorkowy cykl świątecznych przepisów, a tu już koniec. Powiem szczerze, że będzie mi tego brakowało.
Dziś przychodzę z pomysłem dla spóźnialskich i zapominalskich, którzy nie wstawili odpowiednio szybko ciasta na piernik dojrzewający, a mieliby ochotę zjeść w święta to tradycyjne ciasto. Zapraszam was po przepis na czekoladowy piernik błyskawiczny. Możecie go zrobić nawet w dzień Wigilii i mieć świeży i pachnący na stole w wieczór wigilijny.
Składniki:
- 500g mleka
- 100g oleju
- 300g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 2 jajka
- 540g mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 50g kakao
- 180g powideł śliwkowych
Wszystkie składniki oprócz powideł śliwkowych umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia składników. Dodać powidła śliwkowe i na najniższych obrotach delikatnie wmieszać w ciasto.
Wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach 35×25. Piec 30min w 160st i kolejne 25min w 180st. Podawać z polewą czekoladową.
Smacznego 🙂