Dziś chciałabym podzielić się z wami szybkim i prostym przepisem. Jest to przepis, który sprawdzi się zarówno na przyjęciach urodzinowych czy słodkim stole lub będzie po prostu ratunkiem, kiedy nie mieliście czasu przygotować czegoś słodkiego, a za chwilę na kawę mają wpaść goście, tak jak to było u mnie 😉
Składniki na 6szt. dużych donutów:
- 80g drobnego cukru
- 1 jajko
- 90g mąki pszennej
- 40g zmielonych na mąkę pistacji
- 25g pasty pistacjowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 50g palonego masła
- 100g jogurtu naturalnego
Masło rozpuścić w rondelku w wysokiej temperaturze. Ma się zarumienić, ale nie może się przypalić. Odstawić na bok.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać zmielone pistacje i wymieszać. W drugiej misce rozbełtać rózgą jajko z cukrem i jogurtem. Dodać ciepłe jeszcze masło i pastę pistacjową, wymieszać.
Przy pomocy rózgi połączyć suche składniki z mokrymi. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do foremki na donuty.
Piec w 175st góra/dół przez 20minut.
Polewa pistacjowa:
- 150g białej czekolady
- 1 łyżka pasty pistacjowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać pastę pistacjową i wymieszać.
Donuty zanurzać w polewie. Udekorować zmielonymi pistacjami i opcjonalnie liofilizowaną maliną.
Smaczengo 🙂