Drożdżowa choinka makowa

napisane przez Karolina
501 wyświetleń

Dzień dobry wszystkim 🙂
Tak jak obiecałam wpadam dziś do was z kolejnym świątecznym przepisem, który w ubiegłym roku zrobił furorę w rodzinie i w Wigilię zniknął tak szybko, że część rodzinki nie zdążyła tego cuda spróbować. Mowa oczywiście o drożdżowej choince makowej, która jest świetną alternatywą tradycyjnego makowca, bo smakuje tak samo, ale zdecydowanie efektowniej wygląda na wigilijnym stole. Częstujcie się zatem przepisem 🙂

P.S. Jeśli chcecie zobaczyć jak krok po kroku złożyć choinkę makową, zapraszam na mój instagram.

Składniki:

  • 200g mleka
  • 60g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru z wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej
  • 600g mąki
  • 300g masy makowej (może być z puszki)
  • 1 jajko do posmarowania

Mleko, drożdże i cukier podgrzać w garnuszku. Do misy miksera włożyć pozostałe składniki (oprócz masy makowej), dodać zaczyn z drożdży i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą cieniutko rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Pierwszy blat ciasta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić część masy makowej formując z niej kształt dużego trójkąta. Ułożyć na niej drugi blat ciasta i ponownie rozsmarować masę makową. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Z całości wyciąć duży trójkąt, zaznaczyć na nim środek w formie pnia drzewka i ponacinać poziomo boki w paski w odstępie ok. 2cm, tak by nie naruszyć naszego środka (pnia choinki). Tak przygotowane paski poskręcać. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20min w 180 stopniach. Choinkę polać lukrem, można dodatkowo ozdobić prażonymi płatkami migdałów lub kandyzowaną pomarańczą.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać