Cześć kochani.
Mam nadzieję, że mieliście udany weekend. Nasz był zdecydowanie w typie slow. Dużo odpoczywaliśmy, rozmawialiśmy, spacerowaliśmy i oczywiście jedliśmy 😀 Pogoda dopisała, więc łapaliśmy witaminę D do oporu 😉 Lato nie odpuszcza, przynajmniej na Warmii i Mazurach, nie chce ustąpić miejsca jesieni. Jednak chłodne dni są nieuniknione. W związku z tym mam dla was rozgrzewającą propozycję, która mam nadzieję przypadnie wam do gustu. Na tapecie dyniowa latte z korzennymi przyprawami, bitą śmietaną i miodem.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 małej dyni hokkaido
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka cukru z wanilią
- łyżeczka cukru z pomarańczą
- łyżeczka cynamonu
- świeżo parzona latte
- 200ml śmietanki 36%
- łyżka miodu
Dynię pokroić w paski i piec w piekarniku nastawionym na 200st góra/dół przez 40min.
Gdy wystygnie dodać przyprawy i mleko, zblendować do konsystencji musu.
Zaparzyć latte i połączyć z dyniowym musem. Rozlać do filiżanek. Podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem i polaną miodem.