Dyniowe donuty

napisane przez Karolina
379 wyświetleń

Jesień w pełni, więc przyszedł czas na nowy przepis 🙂 Dynia chyba najbardziej kojarzy mi się z tą porą roku i uwielbiam przyrządzać z niej dania i te na słono i te na słodko. Część z was zna mój sernik dyniowy i jeśli jesteście jego fanami, te donuty z pewnością też będą wam smakować. A jeśli nie próbowaliście jeszcze mojego sernika, to jest idealny moment by nadrobić to podwójnie 😉 Zapraszam po przepis na dyniowe donuty z pomarańczą i korzennymi przyprawami.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 opakowania cukru z pomarańczą
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki palonego masła**

Do dekoracji:

  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą. Odstawić na bok. W drugiej misce wymieszać za pomocą rózgi jajka, cukier i palone masło. Dodać cukier z pomarańczą oraz puree z dyni, wymieszać aż powstanie jednolita masa. Dodać do niej suche składniki i połączyć delikatnie przy pomocy łyżki.
Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym i szprycować do formy na donuty. Piec przez 20min w 175st. do suchego patyczka. Po wystudzeniu posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w cukrze połączonym z cynamonem.

Tip: Jeśli nie posiadacie formy na donuty, możecie z tego ciasta zrobić muffinki.

*puree z dyni

Dynię hokkaido pokroić w ósemki i posmarować olejem. Piec w 200st ok. 40min.Miąższ Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i zblendować.


**palone masło

150g masła rozpuścić w rondelku, zaczekać do wrzenia. Gdy przestanie skwierczec i czuć będzie orzechowy zapach, palone masło jest gotowe.

Mogą Ci się spodobać