Jesień w pełni, więc przyszedł czas na nowy przepis 🙂 Dynia chyba najbardziej kojarzy mi się z tą porą roku i uwielbiam przyrządzać z niej dania i te na słono i te na słodko. Część z was zna mój sernik dyniowy i jeśli jesteście jego fanami, te donuty z pewnością też będą wam smakować. A jeśli nie próbowaliście jeszcze mojego sernika, to jest idealny moment by nadrobić to podwójnie 😉 Zapraszam po przepis na dyniowe donuty z pomarańczą i korzennymi przyprawami.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 opakowania cukru z pomarańczą
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/3 szklanki palonego masła**
Do dekoracji:
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą. Odstawić na bok. W drugiej misce wymieszać za pomocą rózgi jajka, cukier i palone masło. Dodać cukier z pomarańczą oraz puree z dyni, wymieszać aż powstanie jednolita masa. Dodać do niej suche składniki i połączyć delikatnie przy pomocy łyżki.
Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym i szprycować do formy na donuty. Piec przez 20min w 175st. do suchego patyczka. Po wystudzeniu posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w cukrze połączonym z cynamonem.
Tip: Jeśli nie posiadacie formy na donuty, możecie z tego ciasta zrobić muffinki.
*puree z dyni
Dynię hokkaido pokroić w ósemki i posmarować olejem. Piec w 200st ok. 40min.Miąższ Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i zblendować.
**palone masło
150g masła rozpuścić w rondelku, zaczekać do wrzenia. Gdy przestanie skwierczec i czuć będzie orzechowy zapach, palone masło jest gotowe.