Eklery z curdem z owoców leśnych i kremem z białej czekolady

napisane przez Karolina
2282 wyświetleń

Mamy czwartek, więc tak jak obiecałam, czas na kolejny walentynkowy przepis 🙂 Dziś zapraszam was sexy deser, na przepyszne eklery z curdem z owoców leśnych i kremem z białej czekolady. Mówię wam, to jest niebo w gębie. Do tego proste w przygotowaniu, choć wymaga cierpliwości, ponieważ na pewne składowe trzeba ciut dłużej poczekać.

Tip: Oba kremy najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc postały w lodówce.

Ciasto na eklery:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka

Wodę zagotować z masłem. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie zwarte i zacznie odrywać się od garnka. Zostawić do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać eklery długości ok. 10cm na papier do pieczenia. Jeśli posiadacie tylkę 4B, to jak najbardziej możecie jej użyć.

Eklery piec w 180st. góra/dół przez 25minut.

Curd z owoców leśnych:

  • 400g mrożonych owoców leśnych
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
  • 60g masła

Owoce przełożyć do garnuszka, wsypać cukier i zagotować. Gotować do momentu aż owoce będą miękkie i cukier się rozpuści. Przetrzeć przez sito i przełożyć z powrotem do rondelka. W miseczce zmieszać jajka i żółtka, dodać do owoców energicznie mieszając rózgą. Podgrzewać na małej mocy palnika do momentu zgęstnienia masy. Można dodać mąkę ziemniaczaną. Kiedy masa będzie gęsta dodajemy masło i szybko mieszamy. Curd powinien być gęsty i błyszczący. Odstawiamy go do lodówki na kilka godzin.

Krem z białej czekolady:

  • 150g śmietanki 30%
  • 170g białej czekolady
  • 250g mascarpone

Śmietankę zagotować i zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na minimum 6h.

Mascarpone umieścić w misce, dodać wystudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania gęstej masy.

Wykonanie:

Eklery nadziewać przy pomocy szprycy curdem z owoców leśnych. Udekorować kremem z białej czekolady.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać