Grillowane piersi z kurczaka w ostrym sosie mango

napisane przez Karolina
1803 wyświetleń

Cześć kochani 🙂

Mamy czwartek, więc tak jak zapowiedziałam wczoraj na instastory rozpoczynam cykl przepisów walentynkowych. Dziś zaczynam od propozycji na kolację we dwoje, bo przecież nie samymi deserami człowiek żyje. Jest to danie dla fanów słodko-ostrych orientalnych smaków. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu 🙂

Udanego dnia wszystkim i do zobaczenia w kolejny czwartek z przepisem na Walentynki  🙂

Składniki podstawowe:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200g ryżu basmati
  • opcjonalnie 3 łyżki prażonego sezamu

Ryż ugotować na małej mocy palnika w 400g wody z odrobiną soli, garnek z ugotowanym ryżem owinąć ściereczką i odstawić. Mięso przygotować według poniższego przepisu.

Marynata do mięsa:

  • 50ml oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mieszanki ziół tajskich

Wszystkie składniki połączyć i zamarynować mięso (minimum przez 2 godziny).
Tak przygotowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej, zawinąć w folię aluminiową i odstawić by odpoczął. W tym czasie przygotować sos.

Sos mango:

  • 200g pulpy z mango
  • 250ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka curry

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek i papryczkę pokroić w plastry i dodać do cebuli, smażyć ok. 1 minuty. Na patelnię wlać mleko kokosowe, wmieszać łyżkę przecieru pomidorowego, wlać pulpę z mango, dodać starty imbir i curry. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika do minimum, dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę.

Mięso przełożyć do sosu i podawać z ryżem.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać