Wiecie co? Nie jestem mistrzem, jeśli chodzi o fotografowanie potraw wytrawnych. W ogóle o ich prezentację. Praca z deserami wychodzi mi zdecydowanie lepiej. Wybaczcie więc, ale nie dało się inaczej 😉 Podane tak, jak w rzeczywistości podaję ten makaron w domu. Wszystko jednak wynagradza smak 🙂 Musicie mi wierzyć 😀
Ten makaron jest z pewnością dla fanów kwaśnych, zdecydowanych smaków. Kapary, karczochy i oliwki grają tu pierwsze skrzypce. Kto ich nie lubi, niech nawet nie próbuje 😉 Serdecznie zapraszam na pyszny makaron risoni/orzo z pomidorami, czosnkiem, karczochami, kaparami, oliwkami i mnóstwem włoskich aromatów.
Składniki na 2 porcje:
- 250g makaronu risoni/orzo
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 6 karczochów w zalewie
- 3 łyżki kaparów
- 1/2 małego słoiczka czarnych oliwek
- 2 łyżki mieszanki przypraw toskańskich
- Łyżka natki pietruszki
- 3 łyżki zimnego masła
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Jedną łyżkę masła rozpuścić na patelni i wrzucić przekrojone na pół pomidory. Chwilę dusić. Dodać pokrojony w plastry czosnek i przyprawę toskańską. Dusić ok. minuty. Wrzucić pokrojone karczochy, oliwki, kapary i wymieszać. Makaron odcedzić (pamiętajcie by nie przelewać go wodą) i dodać do całości . Dobrze wymieszać, zdjąć z palnika, dodać pozostałe dwie łyżki zimnego masła i powoli mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
Smacznego 🙂