Kremowe risoni

napisane przez Karolina
1241 wyświetleń

Wiecie co? Nie jestem mistrzem, jeśli chodzi o fotografowanie potraw wytrawnych. W ogóle o ich prezentację. Praca z deserami wychodzi mi zdecydowanie lepiej. Wybaczcie więc, ale nie dało się inaczej 😉 Podane tak, jak w rzeczywistości podaję ten makaron w domu. Wszystko jednak wynagradza smak 🙂 Musicie mi wierzyć 😀

Ten makaron jest z pewnością dla fanów kwaśnych, zdecydowanych smaków. Kapary, karczochy i oliwki grają tu pierwsze skrzypce. Kto ich nie lubi, niech nawet nie próbuje 😉 Serdecznie zapraszam na pyszny makaron risoni/orzo z pomidorami, czosnkiem, karczochami, kaparami, oliwkami i mnóstwem włoskich aromatów.

Składniki na 2 porcje:

  • 250g makaronu risoni/orzo
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 karczochów w zalewie
  • 3 łyżki kaparów
  • 1/2 małego słoiczka czarnych oliwek
  • 2 łyżki mieszanki przypraw toskańskich
  • Łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki zimnego masła

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Jedną łyżkę masła rozpuścić na patelni i wrzucić przekrojone na pół pomidory. Chwilę dusić. Dodać pokrojony w plastry czosnek i przyprawę toskańską. Dusić ok. minuty. Wrzucić pokrojone karczochy, oliwki, kapary i wymieszać. Makaron odcedzić (pamiętajcie by nie przelewać go wodą) i dodać do całości . Dobrze wymieszać, zdjąć z palnika, dodać pozostałe dwie łyżki zimnego masła i powoli mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać