Makaron z łososiem w sosie cytrynowo-szafranowym

napisane przez Karolina
1265 wyświetleń

Ostatnio sporo się dzieje, ale wiadomo że matka karmiąca musi zdrowo i regularnie jeść. Właśnie zdrowo, a u mnie ciągle desery ? Ktoś mógłby pomyślec, że żywię się samymi słodyczami ? Dlatego raz na jakiś czas będę wrzucać przepisy wytrawne. Przynajmniej postaram się robić to częściej ? Bo przecież obiady, śniadania i kolacje też jadam ? W związku z powyższym dziś ląduje na blogu kolejny pomysł na obiad. Mam nadzieję, że wam się spodoba ?

Składniki:

  • filet z łososia
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • szafran
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • dowolny makaron

Filet z łososia doprawić pieprzem i solą. Piec 20min w 200st. góra/dół. W tym samym czasie ugotować makaron i przygotować sos.

Sos cytrynowo-szafranowy:

Na patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i cieniutko pokrojoną cukinię (ja kroję obieraczką w cienkie paski). Wlać śmietankę, wycisnąć sok z cytryny i powoli redukować sos. Kilka nitek szafranu (3 lub 4, nie więcej, bo sos stanie się gorzki), rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i drobno startym parmezanem. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Całość podawać z makaronem.

Smacznego ?

Mogą Ci się spodobać