Czas na kolejny przepis walentynkowy. Ale spokojnie sprawdzi się również na inne okazje lub bez 🙂 To danie przygotujecie w ekspresowym tempie, bo zajmie wam to maksymalnie 20 minut. Dziś przedstawiam wam pyszny makaron z sosem z ricotty ze szpinakiem i pomidorami. U mnie podany dodatkowo z grillowanym łososiem. Jeśli jednak nie jadacie ryb, możecie podawać to danie bez nich. Sos jest idealnie aksamitny i nie potrzebuje dodatków.
Składniki:
- 200g śmietanki 30%
- 250g ricotty
- 100g świeżego szpinaku
- Pomidorki cherry
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki ziół toskańskich Kotany
- 1/2 opakowania makaronu (u mnie makaron z algami)
Na maśle krótko podsmażyć szpinak, dodać pokrojone w plastry ząbki czosnku i smażyć jeszcze ok. 1 minuty. W miseczce wymieszać śmietanę z ricottą i dodać do szpinaku. Doprawić solą, pieprzem i ziołami toskańskimi, wrzucić pomidorki chwilę dusić na małej mocy palnika.
Makaron ugotować i wymieszać z gotowym sosem. Sos świetnie się sprawdzi w połączeniu z łososiem.
Smacznego 🙂