Makaron z sosem z ricotty

napisane przez Karolina
1717 wyświetleń

Czas na kolejny przepis walentynkowy. Ale spokojnie sprawdzi się również na inne okazje lub bez 🙂 To danie przygotujecie w ekspresowym tempie, bo zajmie wam to maksymalnie 20 minut. Dziś przedstawiam wam pyszny makaron z sosem z ricotty ze szpinakiem i pomidorami. U mnie podany dodatkowo z grillowanym łososiem. Jeśli jednak nie jadacie ryb, możecie podawać to danie bez nich. Sos jest idealnie aksamitny i nie potrzebuje dodatków.

Składniki:

  • 200g śmietanki 30%
  • 250g ricotty
  • 100g świeżego szpinaku
  • Pomidorki cherry
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki ziół toskańskich Kotany
  • 1/2 opakowania makaronu (u mnie makaron z algami)

Na maśle krótko podsmażyć szpinak, dodać pokrojone w plastry ząbki czosnku i smażyć jeszcze ok. 1 minuty. W miseczce wymieszać śmietanę z ricottą i dodać do szpinaku. Doprawić solą, pieprzem i ziołami toskańskimi, wrzucić pomidorki chwilę dusić na małej mocy palnika.
Makaron ugotować i wymieszać z gotowym sosem. Sos świetnie się sprawdzi w połączeniu z łososiem.

Smacznego 🙂



Mogą Ci się spodobać