Malinowe monoporcje w polewie lustrzanej

napisane przez admin
2312 wyświetleń

Hejka ?
Ostatnio w relacji Na instagranie wrzucałam coś, co naprawdę bardzo lubię, ale rzadko robię. W sumie sama nie wiem dlaczego. Może dlatego, że muszę poświęcić na to dwa dni ? A ja niekoniecznie z tych cierpliwych i lubię mieć coś do kawki w miarę szybko, najlepiej na zaraz ? A musowe monoporcje, bo o nich mowa, potrzebują by poświęcić im trochę więcej czasu i uwagi. Podobnie jak dziecku lub mężowi ?

Zwykle robię je na jakieś większe okazje np. urodziny, Walentynki itp. Tym razem zachciało się bez okazji. Po proatu wstałam z rana i zapragnęłam je mieć, zwłaszcza że z lodówki uśmiechaly się do mnie świeże truskawki ? Ale niech was to nie martwi, bo mrożone też się nadadzą ?

Dziś przedstawiam wam musowe ciasteczko, które każdemu poprawi dzień ? Malinowy mus, wypływające truskawki, migdałowe ciastko, a to wszystko w czekoladowej polewie lustrzanej ?

Miłego dnia kochani ?


Dzień pierwszy

Składniki na mus:

  • 400ml śmietanki 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 2 galaretki malinowe
  • 500g truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny

Truskawki pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki cukru i poddusić na patelni aż puszczą sok. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i odstawić na ok 5min. Gotowe truskawki zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Wymieszać aż się rozpuści. Truskawki umieścić w formie silikonowej przeznaczonej do monoporcji lub w foremce silikonowej do lodu i wstawić do zamrażarki na ok. 1h.

Mus malinowy:

Galaretki rozpuścić w 150ml wody i wystudzić. Śmietankę z mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na puszystą masę. Powoli ubijając dodawać strużką wystudzoną galaretkę. Mus umieścić w formie do monoporcji do 3/4 wysokości. Z zamrażarki wyjąć wcześniej przygotowane truskawki i ułożyć na musie lekko wciskając do środka. Całość przykryć ponownie musem malinowym, wypełniając formę po same brzegi. Tak przygotowany deser wstawić na noc do zamrażarki.


Dzień drugi

Ciastka migdałowe:

  • 140g zmielonych migdałów
  • 130g zimnego masła
  • 90g cukru pudru
  • 120g mąki pszennej

Wszystkie składniki umieścić na blacie lub w misce i zagnieść z nich ciasto. Rozwałkować na blacie obsypanym mąką na grubość ok pół cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st góra/dół przez 20min. Od razu po wyjęciu z piekarnika należy wyciąć ciasteczka w kształcie waszych monoporcji (u mnie są to serca) i nie ruszając ich zostawić do wystygnięcia.

Polewa lustrzana:

  • 200g mleka skondensowanego
  • 150g wody
  • 300g cukru
  • 200g gorzkiej czekolady 70%
  • 150g białej czekolady
  • 19g żelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą tylko do przykrycia i odstawić na 10min.
Wodę z cukrem zagotować w rondelku i mieszać do całkowitego rozpuszenia cukru.
W tym czasie posiekać czekolady i umieścić w wysokim naczyniu.
Do wody z cukrem dodać mleko skondensowane i zagotować. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia.

Tak przygotowaną masą należy zalać czekolady i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza polewę należy przelać przez gęste sito i przykryć folią spożywczą tak by dotykała polewy (w przeciwnym wypadku zrobi się na wierzchu skorupka).
Polewa lustrzana jest gotowa do polania deserów w momencie gdy uzyska temperaturę między 33 a 37 stopni.
Polewą oblewamy zamrożone monoporcje.

Smacznego!

Mogą Ci się spodobać