Kochani do świąt coraz bliżej, więc czas na obiecany przepis. Na instastory mogliście oglądać praktycznie krok po kroku, jak zrobić tego mazurka, więc na pewno zrobicie go bez żadnych problemów 🙂
Migdałowe kruche ciasto, wiśnie, ciemna i biała czekolada plus bakalie, to jest mazurek idealny. Jeśli nie lubicie wiśni, możecie je spokojnie zamienić innymi owocami, a jeśli nie lubicie połączenia owoców z czekoladą, zamieńcie je np. na słony karmel 🙂
Wskazówki:
Spód do mazurka oraz krem czekoladowy należy przygotować dzień wcześniej.
Ciasto:
- 200g mąki
- 20g mielonych migdałów
- 65g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy z ciasta prostokąt lub kwadrat i zawijamy w folię. Wkładamy na ok. 30min do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 2,3 mm, wykładamy nim formę, nakłuwamy i pieczemy 25min w 170st góra/dół. Odstawiamy do wystudzenia.
Frużelina z wiśni:
- 150g wiśni mrożonych
- Łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1 listek żelatyny
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Wiśnie wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wiśnie puszczą sok i będą miękkie przekładamy je do miseczki i blendujemy. Żelatynę odciskamy, wrzucamy do ciepłego musu z wiśni i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, po czym smarujemy frużeliną spód mazurka.
Krem czekoladowy:
- 200g śmietanki 36%
- 70g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 80g czekoladowego mascarpone (może być też zwykłe)
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do śmietanki. Mieszamy do rozpuszczenia. Taką masę przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na min. 6h.Po tym czasie ubijamy krem. Mascarpone i masę czekoladową przekładamy do misy miksera i ubijamy na gęsty krem czekoladowy. Wykładamy go na frużelinę z wiśni i całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ganache z białej czekolady:
- 100g białej czekolady
- 35g masła
- 25ml śmietanki 30%
Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Całość zdejmujemy z palnika i mieszamy z pokrojoną na kawałki czekoladą. Wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i dekorujemy według uznania.
Smacznego 🙂