Mazurek wielkanocny

napisane przez Karolina
1466 wyświetleń

Kochani do świąt coraz bliżej, więc czas na obiecany przepis. Na instastory mogliście oglądać praktycznie krok po kroku, jak zrobić tego mazurka, więc na pewno zrobicie go bez żadnych problemów 🙂

Migdałowe kruche ciasto, wiśnie, ciemna i biała czekolada plus bakalie, to jest mazurek idealny. Jeśli nie lubicie wiśni, możecie je spokojnie zamienić innymi owocami, a jeśli nie lubicie połączenia owoców z czekoladą, zamieńcie je np. na słony karmel 🙂

Wskazówki:

Spód do mazurka oraz krem czekoladowy należy przygotować dzień wcześniej.

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 20g mielonych migdałów
  • 65g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko

Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy z ciasta prostokąt lub kwadrat i zawijamy w folię. Wkładamy na ok. 30min do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 2,3 mm, wykładamy nim formę, nakłuwamy i pieczemy 25min w 170st góra/dół. Odstawiamy do wystudzenia.

Frużelina z wiśni:

  • 150g wiśni mrożonych
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 listek żelatyny

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Wiśnie wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wiśnie puszczą sok i będą miękkie przekładamy je do miseczki i blendujemy. Żelatynę odciskamy, wrzucamy do ciepłego musu z wiśni i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, po czym smarujemy frużeliną spód mazurka.

Krem czekoladowy:

  • 200g śmietanki 36%
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 80g czekoladowego mascarpone (może być też zwykłe)

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do śmietanki. Mieszamy do rozpuszczenia. Taką masę przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na min. 6h.Po tym czasie ubijamy krem. Mascarpone i masę czekoladową przekładamy do misy miksera i ubijamy na gęsty krem czekoladowy. Wykładamy go na frużelinę z wiśni i całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 35g masła
  • 25ml śmietanki 30%

Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Całość zdejmujemy z palnika i mieszamy z pokrojoną na kawałki czekoladą. Wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i dekorujemy według uznania.


Smacznego 🙂



Mogą Ci się spodobać