Migdałowy jabłecznik

napisane przez Karolina
531 wyświetleń

Hej kochani.

Dawno mnie nie było, ale powoli do was wracam 🙂 Jak zawsze z głową pełną pomysłów, ale totalnym brakiem czasu. Czy ktoś mógłby wydłużyć dobę do 48h, please! Dziś na tapecie typowo jesienny jabłecznik. Jabłka, cynamon, goździki, karmel i kruche ciasto migdałowe. Idealne na chłodne wieczory do kawy lub herbaty 😉

Składniki na kruche ciasto migdałowe:

  • 270g mąki
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100g cukru pudru
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią

Wszystkie składniki szybko połączyć, uformować kulę i włożyć na 1h do lodówki.

Farsz z jabłek:

  • 4 duże jabłka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżka masła
  • łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Jabłka pokroić w ósemki, a te w plastry i odłożyć. Cukier skarmelizować na patelni. Dodać łyżkę masła i szybko wymieszać. Do tak przygotowanego karmelu dodać pokrojone jabłka. Doprawić cynamonem i goździkami i dusić na małej mocy palnika do miękkości. Jabłka mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

Przygotowanie ciasta:

Przygotować formę do tarty o średnicy 20cm. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na dwie części w proporcji 3/4 do 1/4. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę do tarty. Resztę ciasta schować do lodówki. Ciasto w formie podpiec z obciążeniem przez 20min w 180st. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkować. Foremkami do ciastek wyciąć ulubione kształty (u mnie serduszka). Tak przygotowanym ciastem przykryć jabłka. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180st góra/dół przez 35min.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać