Po bardzo długiej przerwie wracam do was z nowym przepisem 🙂 Tym razem coś dla prawdziwych łasuchów przy okazji tłustego czwartku 🙂 Zapraszam serdecznie, bo wbrew pozorom pączki to jeden z najprostszych wypieków.
Nadzienie pistacjowe:
- 250ml śmietanki 30% lub 36%
- 150g białej czekolady
- 2 łyżki pasty pistacjowej
- 30g pistacji bez łupin
Śmietankę podgrzać z pastą pistacjową. Pistacje zblendować na pył i dodać do ciepłej śmietanki. Przez chwilę jeszcze podgrzewać i zdjąć z palnika. Dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Całość zblendować, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki lub na noc. Przed nadziewaniem pączków można lekko podbić mikserem.
Pączki:
- 60g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 200ml mleka
- 5 żółtek
- 80g masła
- 0.5 kg mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki octu ryżowego lub spirytusu
Mleko podgrzać z cukrem i drożdżami. Odstawić na ok. 10minut. Żółtka, masło, mąkę, sól umieścić w misie miksera i dodać zaczyn. Wyrobić ciasto, dodać ocet ryżowy/spirytus, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5cm i wycinać szklanką okręgi. Układać pączki na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Tak przygotowane pączki smażyć na oleju.
Po wystudzeniu pączki nadziewamy kremem i polewamy lukrem. Całość dekorujemy pistacjami.
Wiśniowy lukier:
- garść mrożonych wiśni
- cukier puder
Wiśnie podgotować w rondelku lub na patelni, odlać sok. Do soku dodawać przesiany cukier puder do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polać pączki i udekorować pistacjami.
Smacznego 🙂