Cześć 🙂
Obiecałam wam, że będą dwa przepisy na ptysie, a właściwie na dwa smaki. Dziś nadeszła pora na drugi ptysiowy przepis 😀 Tym razem coś dla fanów smaków słodko-kwaśnych. Jest to zdecydowanie mój faworyt. Połączenie wiśni z kremem z wanilią, co może być smaczniejszego? Mam nadzieję, że znajdą się tu fani kwaskowatych smaków 🙂
Kruszonka:
- 80g brązowego cukru
- 80g mąki
- 75g miękkiego masła
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wyjąć z misy i uformować kulę. Ułożyć ją na papierze do pieczenia, przykryć drugim blatem papieru do pieczenia i cienko rozwałkować, na grubość ok. 3mm. Tak przygotowaną kruszonkę wstawić na ok. 1h do zamrażarki. W tym czasie przygotować ciasto parzone.
Ciasto parzone:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 80g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
Wodę zagotować z masłem. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie zwarte i zacznie odrywać się od garnka. Zostawić do wystudzenia .Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Na papierze do pieczenia odrysować kółka w odstępie kilku centymetrów. (Robiłam to za pomocą kieliszka o średnicy ok. 3cm). Przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ptysie. Pamiętajcie o odstępie, bo ptysie podwoją a nawet potroją swoją objętość.
Z zamrażarki wyjąć kruszonkę, zdjąć górną część papieru do pieczenia i tym samym naczyniem, którym rysowaliście kółka, wycinać krążki. Układać je na ptysiach. (Ten proces możecie obejrzeć na moim instagramie w zapisanych relacjach) Ptysie piec przez 10 minut w 210st góra/dół, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 175st i piec jeszcze 20minut. Pamiętajcie by nie otwierać (!) piekarnika, bo ptysie wam opadną. Po zakończeniu pieczenia ptysie pozostawić jeszcze 10minut w zamkniętym piekarniku i dopiero wyjąć do wystudzenia.
Prawidłowo upieczone ptysie są puste w środku i w całości pokryte kruszonką.
Krem waniliowy:
- 200g śmietanki 36%
- 150g mascarpone
- 2 łyżki pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić gęsty krem.
Frużelina z wiśni:
- 300g mrożonych wiśni
- 2 łyżki cukru
- 5g żelatyny
Żelatynę namoczyć łyżką zimnej wody i odstawić. Wiśnie z cukrem gotować aż zmiękną, delikatnie rozdrobnić je łyżką. Zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną frużelinę wstawić do lodówki na ok. 30min.
Składanie ptysi:
Górną część ptysi odkroić. Ptysie wypełnić kremem waniliowym. Łyżeczką zrobić dołek i wlać do niego frużelinę z wiśni. Przykryć kremem waniliowym i ptysiową czapeczką.
Smacznego 🙂