Różowe naleśniki z cynamonowym twarogiem, burakami i pesto

napisane przez Karolina
535 wyświetleń

Dzień dobry w środę ?
Kochani dziś zapraszam was na wege przepis, który świetnie sprawdzi się na obiad, drugie śniadanie lub na kolację. To danie smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Ten pomysł rozkwitał w mojej głowie od jakiegoś czasu, ale potrzebowałam chwili, by dobrze skomponować wszystkie smaki. Powiem nieskromnie, że ten przepis to wege sztos! Poważnie, palce lizać ? Na samo wspomnienie tego dania leci mi ślinka. Mam nadzieję, że trafię nim w wasz gust ?

Przedstawiam wam połączenie buraka, miodu, cynamonu i orzechów włoskich z buraczanym naleśnikiem, które zostało uwieńczone bazyliowo-rukolowym pesto.

Składniki naleśniki:

  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Szklanka mleka roślinnego lub krowiego
  • Szklanka mąki
  • 50ml soku z buraków

Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać sól, mąkę i wymieszać rózgą. Wlać sok z buraków i wymieszać do połączenia składników. Smażyć na suchej patelni.

Składniki farsz:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250g twarogu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Garść orzechów włoskich

Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Twaróg rozdrobić widelcem, połączyć z cukrem pudrem, cynamonem i jogurtem. Na koniec dodać orzechy i wymieszać.

Buraki upiec lub ugotować (można kupić gotowe ugotowane buraki), pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać do nich miód i pół łyżeczki cynamonu, skarmelizować.

Składniki na pesto z rukoli i bazylii:

  • 50g parmezanu
  • 30g orzeszków pinii
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Szczypta soli
  • 40g rukoli
  • 40g bazylii
  • 70g oliwy z oliwek
  • 2 kostki lodu (opcjonalnie)

Parmezan starkować drobno. Dodać resztę składników i zmiksować w malakserze.

Naleśniki posmarować farszem z twarogu, dodać buraki i zawijać w rulon lub trójkąty. Podawać z sosem pesto.

Mogą Ci się spodobać