Dzień dobry w środę ?
Kochani dziś zapraszam was na wege przepis, który świetnie sprawdzi się na obiad, drugie śniadanie lub na kolację. To danie smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Ten pomysł rozkwitał w mojej głowie od jakiegoś czasu, ale potrzebowałam chwili, by dobrze skomponować wszystkie smaki. Powiem nieskromnie, że ten przepis to wege sztos! Poważnie, palce lizać ? Na samo wspomnienie tego dania leci mi ślinka. Mam nadzieję, że trafię nim w wasz gust ?
Przedstawiam wam połączenie buraka, miodu, cynamonu i orzechów włoskich z buraczanym naleśnikiem, które zostało uwieńczone bazyliowo-rukolowym pesto.
Składniki naleśniki:
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Szklanka mleka roślinnego lub krowiego
- Szklanka mąki
- 50ml soku z buraków
Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać sól, mąkę i wymieszać rózgą. Wlać sok z buraków i wymieszać do połączenia składników. Smażyć na suchej patelni.
Składniki farsz:
- 2 buraki
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250g twarogu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Garść orzechów włoskich
Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Twaróg rozdrobić widelcem, połączyć z cukrem pudrem, cynamonem i jogurtem. Na koniec dodać orzechy i wymieszać.
Buraki upiec lub ugotować (można kupić gotowe ugotowane buraki), pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać do nich miód i pół łyżeczki cynamonu, skarmelizować.
Składniki na pesto z rukoli i bazylii:
- 50g parmezanu
- 30g orzeszków pinii
- 1/2 ząbka czosnku
- Szczypta soli
- 40g rukoli
- 40g bazylii
- 70g oliwy z oliwek
- 2 kostki lodu (opcjonalnie)
Parmezan starkować drobno. Dodać resztę składników i zmiksować w malakserze.
Naleśniki posmarować farszem z twarogu, dodać buraki i zawijać w rulon lub trójkąty. Podawać z sosem pesto.