Witajcie w piątek 🙂
Wiecie, że jeszcze jakiś czas temu nie przepadałam za sernikami? Mogłam zjeść, ale mając wybór nigdy nie sięgałam po sernik. Jakieś dziwne hormony w ciąży poprzestawiały mi smaki i mogłam jeść serniki jak szalona. Myślałam, że ta miłość do serników minie, ale jednak została 😉 Oczywiście w ogóle nad tym nie ubolewam, wręcz przeciwnie. I takim oto sposobem mam dla was kolejny przepis na pyszny sernik, sernik dla fanów czekolady i dla wielbicieli połączenia czekolady z owocami.
Przygotowanie tortownicy:
Spód tortownicy o średnicy 20cm należy wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Od zewnątrz natomiast należy zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową. Boków tortownicy nie smarujemy masłem, ani żadnym innym tłuszczem.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
Czekoladowy spód:
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/4 szklanki cukru
- 60g masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim spód tortownicy i wstawić na ok. 30min do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
- 500g twarogu
- 100g białej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 60g śmietany 18%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Obie czekolady umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Resztę składników umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Na koniec strużką dodawać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Przelać masę na wcześniej przygotowany spód.
Tortownicę umieścić w większej formie do pieczenia. Wlać wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowany sernik piec przez 20min w 175st góra/dół, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140st i piec jeszcze 50min.
Po upieczeniu sernik pozostawić do wystudzenia i włożyć na noc do lodówki.
Frużelina z wiśni:
- 1 opakowanie mrożonych wiśni (300g)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić na 10min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą.
Wiśnie umieścić na patelni lub w rondelku. Zasypać cukrem i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlać rozpuszczoną mąkę i jeszcze minutę gotować. Zdjąć wiśnie z palnika i wymieszać z żelatyną. Pozostawić do wystudzenia.
Sernik podawać polany frużeliną