Sernik czekoladowy z wiśniową frużeliną

napisane przez Karolina
1791 wyświetleń

Witajcie w piątek 🙂

Wiecie, że jeszcze jakiś czas temu nie przepadałam za sernikami? Mogłam zjeść, ale mając wybór nigdy nie sięgałam po sernik. Jakieś dziwne hormony w ciąży poprzestawiały mi smaki i mogłam jeść serniki jak szalona. Myślałam, że ta miłość do serników minie, ale jednak została 😉 Oczywiście w ogóle nad tym nie ubolewam, wręcz przeciwnie. I takim oto sposobem mam dla was kolejny przepis na pyszny sernik, sernik dla fanów czekolady i dla wielbicieli połączenia czekolady z owocami. 

Przygotowanie tortownicy:
Spód tortownicy o średnicy 20cm należy wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Od zewnątrz natomiast należy zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową. Boków tortownicy nie smarujemy masłem, ani żadnym innym tłuszczem. 
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.

Czekoladowy spód:

  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 60g masła

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim spód tortownicy i wstawić na ok. 30min do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:

  • 500g twarogu
  • 100g białej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 60g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Obie czekolady umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Resztę składników umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Na koniec strużką dodawać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Przelać masę na wcześniej przygotowany spód. 

Tortownicę umieścić w większej formie do pieczenia. Wlać wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowany sernik piec przez 20min w 175st góra/dół, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140st i piec jeszcze 50min.
Po upieczeniu sernik pozostawić do wystudzenia i włożyć na noc do lodówki.

Frużelina z wiśni:

  • 1 opakowanie mrożonych wiśni (300g)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić na 10min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą.
Wiśnie umieścić na patelni lub w rondelku. Zasypać cukrem i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlać rozpuszczoną mąkę i jeszcze minutę gotować. Zdjąć wiśnie z palnika i wymieszać z żelatyną. Pozostawić do wystudzenia.

Sernik podawać polany frużeliną

Mogą Ci się spodobać