Hejka ?
Chwilę mnie tu nie było, ale wracam z nowymi przepisami i obiecuję, że będzie kolorowo i świeżo, słodko i słono ?
Jako pierwszy na tapetę wskakuje nie byle jaki deser ? Sernik pomarańczowy na bazie ricotty i białej czekolady z musem mango. Dajcie znać co o tym połączeniu myślicie ?
Spód:
- 200g ciastek owsianych
- 4 łyżki masła
Ciastka zblendować do konsystencji piasku, dodać masło i blendować do uzyskania efektu mokrej ziemi. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz i wyłożyć masą z ciastek. Odstawić do lodówki na 30 min.
Masa serowa:
- 500g ricotty
- 100g jogurtu
- 300g mleka
- 2 jajka
- opakowanie cukru z pomarańczą dr Oetker
- 80g białej czekolady
- 50g ksylitolu lub cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Resztę składników krótko zmiksować, tylko do połączenia. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać.
Sernik pieczemy z parą wodną w związku z tym tortownicę zabezpieczamy od zewnątrz od spodu po brzegi dwiema warstwami folii aluminiowej. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większej foremki i wlewamy wrzątek do połowy wysokości foremki z sernikiem. Pieczemy 30 min w 170 st góra/dół, następnie temperaturę zmniejszamy do 130 st i pieczemy kolejne 60 min. Jeśli po tym czasie sernik będzie płynny, wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu studzimy ciasto na blacie i wstawiamy ma noc do lodówki.
Polewa z mango:
- 300g śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- Kilka łyżek musu z mango (może być gotowy z puszki)
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na zimny sernik. Łyżeczką zrobić kleksy z musu mango i połączyć je wykałaczką (uzyskamy efekt serduszek). Tak przygotowany sernik wstawiamy na 30 min do lodówki.
Smacznego ?