Sernik świąteczny

napisane przez Karolina
217 wyświetleń

Obiecałam jakiś czas temu na instagramie, że wrzucę wam przepis na jeden z moich ostatnich serników. Sernik idealnie sprawdzi się na święta, pachnie pomarańczą, karmelem i przyprawą korzenną. Częstujcie się przepisem i dajcie znać, jak wam smakowało 🙂

Spód:

  • 200g ciastek owsianych
  • 4 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej

Ciastka zblendować z cynamonem/przyprawą korzenną, dodać masło i blendować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz i wyłożyć masą z ciastek. Odstawić do lodówki na 30 min.

Masa serowa:

  • 250g twarogu półtłustego
  • 350g mascarpone
  • 200g śmietanki 36%
  • 150g mleka
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru z pomarańczą
  • 100g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej

Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.  Całość wylać na wcześniej przygotowany spód.

Sernik pieczemy z parą wodną w związku z tym tortownicę zabezpieczamy od zewnątrz od spodu po brzegi dwiema warstwami folii aluminiowej. Tortownicę wstawiamy do większej foremki i wlewamy wrzątek do połowy wysokości foremki z sernikiem. Pieczemy 30 min w 170 st. góra/dół, następnie temperaturę zmniejszamy do 130 st. i pieczemy kolejne 60 min. Jeśli po tym czasie sernik będzie płynny, wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu studzimy ciasto na blacie i wstawiamy na noc do lodówki.

Polewa karmelowa:

  • 100g czekolady karmelowej
  • 60ml śmietanki 30%

Śmietankę podgrzać w rondelku, ale uważać, by nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę drobno posiekać i zalać podgrzaną śmietanką. Dobrze wymieszać i wylać na wystudzony sernik. Całość udekorować wedle uznania.

Mogą Ci się spodobać