Hej we wtorek 🙂
Czy wasze dzieci chętnie jedzą warzywa? Mój syn najchętniej wycina ogórki, natomiast z resztą bywa już różnie. Ale jak każda mama mam swoje sposoby na przemycenie warzyw 😉 Tym razem padło na dynię. Ponieważ wiadomo, że dzieci kochają słodycze, więc dlaczego nie umieścić dyni w serniku? Sernik, który gościł już u mnie na blogu, ale w związku z pewnym przedsięwzięciem, doczekał się nowej odsłony i małej modyfikacji. Łapcie przepis na sernik z dyni z nutą pomarańczy i kremem karmelowo – cynamonowym. Z pewnością pokochają ten deser i dzieci i dorośli 🙂
Spód korzenny:
- 200g ciasteczek korzennych
- 3 łyżki miękkiego masła
Ciastka zmiksować do konsystencji piasku. Dodać masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 20cm i wstawić na 30min do lodówki.
Składniki na masę serową:
- szklanka pieczonej dyni hokkaido
- łyżka wody
- cukier z pomarańczą
- 500g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
Dynię pokroić w ósemki i piec 40min w 200st.
Wystudzić i zblendować na puree z łyżką wody.
Do misy miksera włożyć ricottę, cukier z pomarańczą, jajka, puree z dyni, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia składników, jednak niezbyt długo, by nie napowietrzyć masy. Napowietrzenie masy sprawi, że sernik opadnie. Wylać masę na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piec w 175st góra/dół ok. 60min. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Karmel cynamonowy:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka lub śmietanki 30%
- 1 łyżka cynamonu
Cukier wysypać na patelnię i skarmelizować. Dodać masło, szybko wymieszać do jego rozpuszczenia, wlać mleko lub śmietankę. Doprawić cynamonem. Karmel wystudzić i wstawić do lodówki na ok 30min.
Krem karmelowo- cynamonowy:
- 250g mascarpone
- 250g śmietanki 30%
- karmel cynamonowy
Mascarpone zmiksować ze śmietanką do uzyskania sztywnej masy. Dodać karmel i chwilę miksować do połączenia składników. Udekorować sernik.