Sernik z paloną białą czekoladą

napisane przez Karolina
628 wyświetleń

Dzień dobry z rana 🙂
Żyjecie po tłustym czwartku?  Osobiście nawet nie wiem ile pączków wczoraj weszło i wieczorem dosłownie turlałam się do łóżka 😀
Instagram zdecydowanie opanowały wczoraj pączki, więc postanowiłam tego nie psuć żadnym walentynkowym wpisem 😉
W związku z tym dziś zapraszam was na ostatni walentynkowy przepis, oczywiście musiał być na słodko 🙂
Przed wami sernik z paloną białą czekoladą. Mam nadzieję, że rozpali wasze kubki smakowe.

Spód:

  • 180g ciastek owsianych
  • 3 łyżki miękkiego masła

Ciastka zmiksować w malakserze do momentu otrzymania konsystencji piasku. Dodać masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Do tak przygotowanej tortownicy wyłożyć spód sernika i wstawić na 30minut do lodówki.

Masa serowa:

  • 250g ricotty
  • 250g twarogu półtłustego
  • 50g białej czekolady
  • 200g śmietanki 30%
  • 70g miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Czekoladę podzielić ma kostki, ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 150st 15minut góra/dół. Ma mieć karmelowy kolor. 100g śmietanki podgrzać do momentu wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać paloną czekoladę i wymieszać do momentu połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.
Ricottę, twaróg, jajka, miód i resztę śmietanki umieścić w misie miksera i zmiksować krótko na gładką masę. Dodać czekoladę ze śmietanką i połączyć składniki.
Gotową masę serową wylać na spód i piec w kąpieli wodnej* 30min w 170st. góra/dół i 60min w 130st. Wystudzić i włożyć do lodówki na noc.

Polewa z białej czekolady:

  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g białej czekolady

Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i wylać na sernik.

* Tortownicę z sernikiem obłożyć folią aluminiową. Wstawić ją do większego naczynia, do którego należy wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 15min w piekarniku nagrzanym do 170st góra dół i kolejne 75min w 130 stopniach. Sernik ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Mogą Ci się spodobać