Dzień dobry z rana 🙂
Żyjecie po tłustym czwartku? Osobiście nawet nie wiem ile pączków wczoraj weszło i wieczorem dosłownie turlałam się do łóżka 😀
Instagram zdecydowanie opanowały wczoraj pączki, więc postanowiłam tego nie psuć żadnym walentynkowym wpisem 😉
W związku z tym dziś zapraszam was na ostatni walentynkowy przepis, oczywiście musiał być na słodko 🙂
Przed wami sernik z paloną białą czekoladą. Mam nadzieję, że rozpali wasze kubki smakowe.
Spód:
- 180g ciastek owsianych
- 3 łyżki miękkiego masła
Ciastka zmiksować w malakserze do momentu otrzymania konsystencji piasku. Dodać masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Do tak przygotowanej tortownicy wyłożyć spód sernika i wstawić na 30minut do lodówki.
Masa serowa:
- 250g ricotty
- 250g twarogu półtłustego
- 50g białej czekolady
- 200g śmietanki 30%
- 70g miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Czekoladę podzielić ma kostki, ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 150st 15minut góra/dół. Ma mieć karmelowy kolor. 100g śmietanki podgrzać do momentu wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać paloną czekoladę i wymieszać do momentu połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.
Ricottę, twaróg, jajka, miód i resztę śmietanki umieścić w misie miksera i zmiksować krótko na gładką masę. Dodać czekoladę ze śmietanką i połączyć składniki.
Gotową masę serową wylać na spód i piec w kąpieli wodnej* 30min w 170st. góra/dół i 60min w 130st. Wystudzić i włożyć do lodówki na noc.
Polewa z białej czekolady:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g białej czekolady
Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i wylać na sernik.
* Tortownicę z sernikiem obłożyć folią aluminiową. Wstawić ją do większego naczynia, do którego należy wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 15min w piekarniku nagrzanym do 170st góra dół i kolejne 75min w 130 stopniach. Sernik ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc.