Kochani wracam do was wreszcie z przepisem. Po długiej przerwie, ale ostatnio dużo się dzieje, a doba jest zdecydowanie za krótka 🙂 Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na przepyszną tartę z rabarbarem. Jeśli nie jesteście fanami rabarbaru, możecie z powodzeniem użyć innych sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny czy porzeczki. Różnica jest taka, że nie musicie ich ani piec ani karmelizować, jak to jest w przypadku rabarbaru. To co? Spróbujecie?
Ciasto:
- 200g mąki
- 20g mielonych migdałów
- 65g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy z ciasta prostokąt lub kwadrat i zawijamy w folię. Wkładamy na ok. 30min do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 2,3 mm, wykładamy nim formę, nakłuwamy i pieczemy 25min w 170st góra/dół. Odstawiamy do wystudzenia.
Karmelizowany rabarbar:
- 8 łodyg rabarbaru
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Rabarbar pokroić w kawałki długości ok. 10cm. Cukier rozpuścić na suchej patelni do momentu otrzymania karmelu. Wrzucić na patelnię rabarbar i wymieszać z karmelem. Następnie ułożyć go w naczyniu żaroodpornym i piec 20min w 170st góra/dół.
Krem waniliowy z ricotty:
- 250g ricotty
- 200g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pasty waniliowej
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować do momentu otrzymania stabilnego kremu.
Krem wyłożyć na wcześniej upieczony spód tarty. Na kremie układać karmelizowany rabarbar. Schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂