Tort tiramisu

napisane przez Karolina
375 wyświetleń

Hej kochani  🙂

Znów chwilę mnie nie było, ale dzieje się i nie nadążam wrzucać postów. Mam jednak nadzieję, że dzisiejszym przepisem wynagrodzę wam moją nieobecność  🙂 Dziś na tapecie tort last minute, dla totalnych spóźnialskich. Zrobicie go ekspresowo i jeśli zaczniecie rano, to na popołudnie będziecie mieli gotową niespodziankę dla kogoś bliskiego lub dla siebie 😉 A żeby was zachęcić do zrobienia, dodam że nie musicie mieć wcale super umiejętności, by go przygotować.
To co? Kto spróbuje?

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 75g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • filiżanka świeżo parzonej kawy
  • 50ml amaretto opcjonalnie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier partiami ciągle ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtka miksując na wolnych obrotach. Mąki przesiać i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Delikatnie wmieszać. Piec w tortownicy lub rancie o średnicy 18cm w 170st góra/dół ok 30min. Do suchego patyczka. Pamiętajcie by rantu nie smarować tłuszczem, jedynie spód wyłożyć papierem do pieczenia. Po upieczeniu zrzucić biszkopt na blat z wysokości ok. 30cm i pozostawić do wystudzenia.

Krem tiramisu:

  • 500g mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150g cukru

Jajka, żółtko i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami mascarpone, miksując na wolnych obrotach do połączenia składników.

Składanie tortu:

Biszkopt pokroić na 3 części. Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze i nasączyć wcześniej przygotowaną kawą lub kawą z amaretto. Wyłożyć 1/3 masy tiramisu. Ułożyć na niej kolejny biszkopt, nasączyć kawą i przykryć kolejną partią masy. Tak samo postąpić z trzecim blatem biszkoptu i kremem. Złożony tort wstawić na min. 5h do lodówki. W tym czasie przygotować ganache z białej czekolady, którym należy otynkować tort.

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 25g śmietanki 30%
  • 40g masła

W rondelku podgrzać śmietankę, dodać do niej masło i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć garnek z palnika i wrzucić pokrojoną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Ganache zostawić na 5h do wystudzenia, po czym ubić na puszystą masę i otynkować tort.

Wierzch tortu posypać gorzkim kakao.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać