Trufle marcepanowo – korzenne

napisane przez Karolina
264 wyświetleń

Kochani znów mamy wtorek, więc czas na kolejny świąteczny przepis 🙂 U mnie jak zwykle na słodko i dziś będą dwa przepisy w jednym. Jeśli jesteście fanami marcepana, dobrze trafiliście, rozgośćcie się i koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest banalnie prosty, szybki i efektowny.

Składniki na marcepan:

  • 200g migdałów bez skórki lub mąki migdałowej
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z migdałów
  • 2 lub 3 łyżki wody

Migdały drobno zmielić lub użyć gotowej mąki migdałowej. Przesiać razem z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt z migdałów i 2 łyżki wody. Zagnieść marcepan. Jeśli będzie za suchy dodać kolejną łyżkę wody.

Składniki na trufle:

  • marcepan
  • 5 ciastek korzennych
  • 50g mlecznej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 100g białej czekolady

Ciastka zmielić w malakserze. Z marcepana i zmielonych ciastek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady.
Trufle marcepanowe oblać czekoladą, najlepiej na kratce do studzenia ciastek i pozostawić do momentu zastygnięcia czekolady. Jeśli macie ochotę możecie udekorować trufle zmielonymi migdałami, żurawiną z cukrem lub czymkolwiek lubicie.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać