Witajcie kochani ?
Dokładnie tydzień temu był Dzień Ojca. W tym roku szczególny dla mojego męża, bo nie z jednym, a z dwójką dzieci ?Jak widzieliście na instastory, z tej okazji zrobiłam ciacho, na które obiecałam wam przepis ? Wobec tego zapraszam na jedno z ulubionych ciast mojego męża, truskawkowy sernik na zimno ?
Składniki:
- 1 opakowanie ciastek owsianych ok 200g
- 4 łyżki miękkiego masła
- 500g mascarpone
- 250g ricotty
- 500g świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe plus jedna do polania
Ciastka zmiksować w blenderze do konsystencji piasku, dodać masło i zmiksować do połączenia składników. Masą wyłożyć spód foremki o średnicy 20 cm i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
2 galaretki rozpuścić w 400 ml wody i ostudzić. Ubić mascarpone na puszystą masę i dodać ricottę cały czas delikatnie miksując. Truskawki zblendować w oddzielnej misce i przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Dodać je do masy serowej. Na koniec wmieszać tężejące galaretki. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki.
Kiedy całość stężeje, przygotować galaretkę truskawkową rozpuszczając ją w 200 ml wody. Wylać na ciasto i całość schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.