Kochani tak jak obiecałam, przygotowałam coś pysznego dla fanów szparagów. A jest was naprawdę wielu, co mnie bardzo cieszy 🙂 Dodam, że ten przepis sprawdzi się także w diecie maluszka, mój 9-miesięczny synek zajadał tak, że mu się uszy trzęsły.
Zapraszam was dziś na ziołowe gofry ze szparagami. Szparagi, natka pietruszki i czosnek zatopione w pysznym gofrowym cieście, palce lizać. U mnie dodatkowo podane z jajkiem, mozarellą, szparagami i jogurtowym sosem z pietruszką.
Składniki na 6 gofrów:
- Szklanka mąki
- Szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- 50ml oleju
- 1 jajko (białko podzielone od żółtka)
- ząbek czosnku
- 5 zielonych szparagów pokrojonych w grubsze plastry
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, żółtko, mleko, olej wymieszać rózgą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i szparagi, wymieszać. W tak przygotowane ciasto delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę. Ja piekę ok. 6 minut.
Sos:
- Garść posiekanej natki pietruszki
- 1/2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
- 1 mały jogurt naturalny
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
Propozycja podania:
Gofry podawać z serem mozarella, jajkiem sadzonym lub w koszulce, gotowanymi szparagami i sosem jogurtowym.
Smacznego 🙂