Ziołowe gofry ze szparagami

napisane przez Karolina
1450 wyświetleń

Kochani tak jak obiecałam, przygotowałam coś pysznego dla fanów szparagów. A jest was naprawdę wielu, co mnie bardzo cieszy 🙂 Dodam, że ten przepis sprawdzi się także w diecie maluszka, mój 9-miesięczny synek zajadał tak, że mu się uszy trzęsły.

Zapraszam was dziś na ziołowe gofry ze szparagami. Szparagi, natka pietruszki i czosnek zatopione w pysznym gofrowym cieście, palce lizać. U mnie dodatkowo podane z jajkiem, mozarellą, szparagami i jogurtowym sosem z pietruszką. 

Składniki na 6 gofrów:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • 50ml oleju
  • 1 jajko (białko podzielone od żółtka)
  • ząbek czosnku
  • 5 zielonych szparagów pokrojonych w grubsze plastry

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, żółtko, mleko, olej wymieszać rózgą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i szparagi, wymieszać. W tak przygotowane ciasto delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę. Ja piekę ok. 6 minut.

Sos:

  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 1 mały jogurt naturalny

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.


Propozycja podania:
Gofry podawać z serem mozarella, jajkiem sadzonym lub w koszulce, gotowanymi szparagami i sosem jogurtowym.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać