Cześć 🙂
Jak się macie? Jak wasze samopoczucie? Mam nadzieję, że nie dopadła was jesienna chandra. Muszę powiedzieć, że wczoraj na Warmii mieliśmy cudowne lato, ponad 20 stopni, jednak po południu przyszło ochłodzenie, deszcz i burza. Jesień znów dała o sobie znać. A ponieważ nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie, zwłaszcza gdy na dworze wieje chłodem, przychodzę do was z propozycją mojego rozgrzewającego kremu z pieczonej dyni.
Znajdziecie w nim prażone orzechy laskowe, papryczkę chilli, curry i jogurt naturalny.
Jest to mój sprawdzony przepis od lat. Smak zawsze ten sam, obłędny 🙂 Co ja wam będę opowiadać, sami spróbujcie 🙂
Składniki na bulion warzywny:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/4 pora
- 4 mniejsze ziemniaki lub 2 większe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- sól do smaku
W garnku zagotować 2l wody. Do gotującej się wody wrzucić pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i przyprawy. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i ugotować.
Pozostałe składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1/2 papryczki chilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
Dynię pokroić w mniejsze kawałki i piec ze skórką w 200st przez 40min. Gdy ostygnie pokroić w kostkę.
W większym garnku zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną drobno papryczkę chilli i podsmażyć przez pół minuty. Z bulionu odcedzić warzywa, wrzucić do garnka z cebulą, dodać dynię, przyprawę curry, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Tak przygotowane warzywa zalać bulionem tylko do ich przykrycia. Gotować ok. 15min i zblendować.
Na patelni uprażyć posiekane orzechy laskowe. Wykładać je na krem razem z jogurtem.
Smacznego.