Hejka ? Ostatnio wstawiam przepisy głównie na słodko, więc dziś przyszedł w końcu czas na coś konkretnego ? Nie będę się rozpisywać na temat mojej miłości do kuchni azjatyckiej, bo to już było ? Mam natomiast nadzieję, że spróbujcie zrobić to danie i dacie mi znać jak wam smakowało ? Dziś na tapecie kurczak w tempurze z makaronem ryżowym w sosie słodko-ostrym ?Składniki na marynatę:
Składniki na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Wszystkie składniki wymieszać i zamarynować jedną pierś z kurczaka pokrojoną w większe plastry. Odstawić na kilka h do lodówki.
Tempura:
- 12 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- Pół szklanki bardzo zimnej wody
Mąki wymieszać ze sobą, dodać przyprawy i jajka i ponownie wymieszać np. widelcem. Na koniec dodać wodę i wymieszać rozgą. Tempura powinna mieć konsystencję śmietany. Wstawić na ok 15min do lodówki. Po tym czasie zanurzać nasze kawałki kurczaka w tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu ok 7 minut (do uzyskania złocistego koloru panierki). Olej powinien mieć 180st.
Sos słodko-ostry:
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- Pół szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- Niewielki kawałek świeżego imbiru
- Sezam jasny i czarny
- 2 limonki
- Świeża kolendra
Cukier rozpuszczamy na patelni do otrzymania karmelu. Dodajemy sos sojowy, a po chwili olej. Do mieszanki wrzucamy pokrojone w plasterki: szalotki, papryczki i czosnek. Dodajemy sok z limonki i posypujemy uprażonym wcześniej sezamem i świeżą kolendrą. W sosie mieszamy makaron ryżowy. Tym sosem polewamy również naszego kurczaka w tempurze.