Kurczak w tempurze z makaronem ryżowym w sosie słodko-ostrym

napisane przez Karolina
6519 wyświetleń

Hejka ? Ostatnio wstawiam przepisy głównie na słodko, więc dziś przyszedł w końcu czas na coś konkretnego ? Nie będę się rozpisywać na temat mojej miłości do kuchni azjatyckiej, bo to już było ? Mam natomiast nadzieję, że spróbujcie zrobić to danie i dacie mi znać jak wam smakowało ? Dziś na tapecie kurczak w tempurze z makaronem ryżowym w sosie słodko-ostrym ?Składniki na marynatę:

Składniki na marynatę:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Wszystkie składniki wymieszać i zamarynować jedną pierś z kurczaka pokrojoną w większe plastry. Odstawić na kilka h do lodówki.

Tempura:

  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • Pół szklanki bardzo zimnej wody

Mąki wymieszać ze sobą, dodać przyprawy i jajka i ponownie wymieszać np. widelcem. Na koniec dodać wodę i wymieszać rozgą. Tempura powinna mieć konsystencję śmietany. Wstawić na ok 15min do lodówki. Po tym czasie zanurzać nasze kawałki kurczaka w tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu ok 7 minut (do uzyskania złocistego koloru panierki). Olej powinien mieć 180st.

Sos słodko-ostry:

  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • Pół szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • Niewielki kawałek świeżego imbiru
  • Sezam jasny i czarny
  • 2 limonki
  • Świeża kolendra

Cukier rozpuszczamy na patelni do otrzymania karmelu. Dodajemy sos sojowy, a po chwili olej. Do mieszanki wrzucamy pokrojone w plasterki: szalotki, papryczki i czosnek. Dodajemy sok z limonki i posypujemy uprażonym wcześniej sezamem i świeżą kolendrą. W sosie mieszamy makaron ryżowy. Tym sosem polewamy również naszego kurczaka w tempurze.

Mogą Ci się spodobać