Ostatnio sporo się dzieje, ale wiadomo że matka karmiąca musi zdrowo i regularnie jeść. Właśnie zdrowo, a u mnie ciągle desery ? Ktoś mógłby pomyślec, że żywię się samymi słodyczami ? Dlatego raz na jakiś czas będę wrzucać przepisy wytrawne. Przynajmniej postaram się robić to częściej ? Bo przecież obiady, śniadania i kolacje też jadam ? W związku z powyższym dziś ląduje na blogu kolejny pomysł na obiad. Mam nadzieję, że wam się spodoba ?
Składniki:
- filet z łososia
- 200ml śmietanki 30%
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- szafran
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- natka pietruszki
- dowolny makaron
Filet z łososia doprawić pieprzem i solą. Piec 20min w 200st. góra/dół. W tym samym czasie ugotować makaron i przygotować sos.
Sos cytrynowo-szafranowy:
Na patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i cieniutko pokrojoną cukinię (ja kroję obieraczką w cienkie paski). Wlać śmietankę, wycisnąć sok z cytryny i powoli redukować sos. Kilka nitek szafranu (3 lub 4, nie więcej, bo sos stanie się gorzki), rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i drobno startym parmezanem. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Całość podawać z makaronem.
Smacznego ?