Pizzowe bułeczki i sałata z serem pleśniowym i gruszką

napisane przez Karolina
1489 wyświetleń

mega głodni? ? W takich chwilach człowiek najczęściej otwiera lodówkę i je co popadnie lub co gorsza sięga po słodkie zapychacze ? Dzisiejsza propozycja to nasza wczorajsza kolacja, którą robi się naprawdę ekspresowo ? I jest na pewno lepszym rozwiązaniem niż niezdrowe przekąski ? Pizzowe bułeczki i sałata z serem pleśniowym i gruszką.

Sos do bułek:

  • Pół szklanki passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz i cukier do smaku.
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • Zioła prowansalskie

Wszystkie składniki połączyć i odstawić.

Bułeczki pizzowe:

  • 170g mąki 00
  • 10g świeżych drożdży
  • 10g oliwy
  • 90ml cieplej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka szuszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Wszystko wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Nie czekamy na wyrośnięcie, od razu rozwałkowujemy na grubość 0.5cm i dzielimy jak pizzę na kawałki. Smarujemy sosem i kładziemy dodatki jakie lubimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy 12 minut.

Ekspresowa kolacja gotowa ?

Mogą Ci się spodobać