mega głodni? ? W takich chwilach człowiek najczęściej otwiera lodówkę i je co popadnie lub co gorsza sięga po słodkie zapychacze ? Dzisiejsza propozycja to nasza wczorajsza kolacja, którą robi się naprawdę ekspresowo ? I jest na pewno lepszym rozwiązaniem niż niezdrowe przekąski ? Pizzowe bułeczki i sałata z serem pleśniowym i gruszką.
Sos do bułek:
- Pół szklanki passaty pomidorowej
- Sól, pieprz i cukier do smaku.
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- Zioła prowansalskie
Wszystkie składniki połączyć i odstawić.
Bułeczki pizzowe:
- 170g mąki 00
- 10g świeżych drożdży
- 10g oliwy
- 90ml cieplej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka szuszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wszystko wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Nie czekamy na wyrośnięcie, od razu rozwałkowujemy na grubość 0.5cm i dzielimy jak pizzę na kawałki. Smarujemy sosem i kładziemy dodatki jakie lubimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy 12 minut.
Ekspresowa kolacja gotowa ?