Dzień dobry w piątek ? Też się cieszycie, że weekend coraz bliżej? Na Warmii pogoda dziś jesienna ☔ i taka zapowiada się na cały weekend ? Mam nadzieję, że u was będzie lepsza ? Tymczasem dziś na obiad postanowiłam zrobić coś lekkiego, ale sycącego ? Sałatka z fasoli mung z łososiem ? Znacie tę cudowną fasolę? Jest dobra dla diabetyków oraz osób borykających się z insulinoopornością, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Jest bogata w kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka. Same plusy ? Spróbujecie? ?
Składniki:
- 1/2 szklanki fasoli mung
- 1/4 szklanki kaszy kus-kus
- Ser feta
- Pomidorki koktajlowe
- Kilka sztuk suszonych pomidorów
- Kilka sztuk oliwek
- Łosoś
- Pieprz cytrynowy
- Przyprawa z suszonych pomidorów i czosnku
Fasolę wypłukać i gotować w osolonej wodzie ok 20minut. Przygotować kaszę kus-kus. Łososia doprawić pieprzem cytrynowym oraz przyprawą z suszonych pomidorów i czosnku lub tym czym lubiecie ? Usmażyć na patelni grillowej.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę z oliwek lub olej kujawski z czosnkiem i oregano. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub zimno ?