Sernik na zimno mango-pomarańcza

napisane przez Karolina
1938 wyświetleń

Witam się z wami nowym przepisem. Rety jak dawno nie było u mnie przepisu! Nie myślcie sobie, że o was zapomniałam. W żadnym wypadku. Po prostu tyle się ostatnio dzieje…Ale o tym za jakiś czas. Wracam do was z letnią petardą. Bez pieczenia, bez cukru, bez jajek i bez zbędnego wysiłku 

 Ten przepis zrobi każdy, nie ma opcji że coś się nie uda, a na pewno zrobi furorę wśród waszych gości. 
Gotowi?

Składniki na spód:

  • 170g ciastek owsianych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła 

Składniki na masę serową:

  • 500g pulpy z mango
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500g ricotty22g żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru (można pominąć)
  • opakowanie cukru z pomarańczą
  • owoce do dekoracji

Ciastka i wiórki kokosowe zblendować do konsystencji piasku. Dodać masło i połączyć. Wyłożyć dno tortownicy* i wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić na 10minut do napęcznienia. 
Mango, cukier puder i cukier z pomarańczą umieścić w garnuszku i zagotować. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do wystudzenia.
Ricottę, mleko kokosowe i wystudzoną pulpę z mango umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Sernik wyjąć z formy i udekorować świeżymi owocami.

Smaczengo 🙂

*tortownica o średnicy 18cm

Mogą Ci się spodobać