Witam się z wami nowym przepisem. Rety jak dawno nie było u mnie przepisu! Nie myślcie sobie, że o was zapomniałam. W żadnym wypadku. Po prostu tyle się ostatnio dzieje…Ale o tym za jakiś czas. Wracam do was z letnią petardą. Bez pieczenia, bez cukru, bez jajek i bez zbędnego wysiłku
Ten przepis zrobi każdy, nie ma opcji że coś się nie uda, a na pewno zrobi furorę wśród waszych gości.
Gotowi?
Składniki na spód:
- 170g ciastek owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
Składniki na masę serową:
- 500g pulpy z mango
- 200 ml mleka kokosowego
- 500g ricotty22g żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru (można pominąć)
- opakowanie cukru z pomarańczą
- owoce do dekoracji
Ciastka i wiórki kokosowe zblendować do konsystencji piasku. Dodać masło i połączyć. Wyłożyć dno tortownicy* i wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić na 10minut do napęcznienia.
Mango, cukier puder i cukier z pomarańczą umieścić w garnuszku i zagotować. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do wystudzenia.
Ricottę, mleko kokosowe i wystudzoną pulpę z mango umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Sernik wyjąć z formy i udekorować świeżymi owocami.
Smaczengo 🙂
*tortownica o średnicy 18cm