Kochani tak jak obiecałam, mam dla was kolejny pyszny wielkanocny przepis 🙂 Tym razem czas na sernik, którego po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ta nowość z pewnością zdetronizuje uwielbiany przez nas od dwóch lat sernik mango.
Uwaga uwaga przed wami sernik różany 😀 Puszysty, aromatyczny, kremowy, z polewą z białej czekolady. Palce lizać. Czuję, że to będzie hit tej Wielkanocy.
Spód:
- 180g ciastek owsianych
- 3 łyżki miękkiego masła
Ciastka zmiksować w malakserze do momentu otrzymania konsystencji piasku. Dodać masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Do tak przygotowanej tortownicy wyłożyć spód sernika i wstawić na 30minut do lodówki.
Różana masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 250g ricotty
- 2 jajka
- 200g śmietanki 36%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70g cukru
- 2 łyżki konfitury z róży
- 1 łyżeczka aromatu z róży (opcjonalnie)
Wszystkie składniki, oprócz różanej konfitury, umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia składników. Dodać konfiturę i aromat różany, wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Sernik piec w kąpieli wodnej*. 15min w 170st i 75min w 130st.
Po upieczeniu sernik wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Polewa z białej czekolady:
- 25ml śmietanki 30%
- 35g masła
- 100g białej czekolady
- Biały barwnik (opcjonalnie)
W rondelku zagotować śmietankę, dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Rondelek zdjąć z palnika. Dodać czekoladę i dobrze wymieszać. Można zabarwić białym barwnikiem. Polewą udekorować sernik o wstawić na 30min do lodówki.
Smacznego 🙂
* Tortownicę z sernikiem obłożyć folią aluminiową. Wstawić ją do większego naczynia, do którego należy wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 15min w piekarniku nagrzanym do 170st góra dół i kolejne 75min w 130 st. Sernik ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc.