Obiecałam jakiś czas temu na instagramie, że wrzucę wam przepis na jeden z moich ostatnich serników. Sernik idealnie sprawdzi się na święta, pachnie pomarańczą, karmelem i przyprawą korzenną. Częstujcie się przepisem i dajcie znać, jak wam smakowało 🙂
Spód:
- 200g ciastek owsianych
- 4 łyżki masła
- łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
Ciastka zblendować z cynamonem/przyprawą korzenną, dodać masło i blendować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz i wyłożyć masą z ciastek. Odstawić do lodówki na 30 min.
Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 350g mascarpone
- 200g śmietanki 36%
- 150g mleka
- 2 jajka
- opakowanie cukru z pomarańczą
- 100g drobnego cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej
Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wylać na wcześniej przygotowany spód.
Sernik pieczemy z parą wodną w związku z tym tortownicę zabezpieczamy od zewnątrz od spodu po brzegi dwiema warstwami folii aluminiowej. Tortownicę wstawiamy do większej foremki i wlewamy wrzątek do połowy wysokości foremki z sernikiem. Pieczemy 30 min w 170 st. góra/dół, następnie temperaturę zmniejszamy do 130 st. i pieczemy kolejne 60 min. Jeśli po tym czasie sernik będzie płynny, wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu studzimy ciasto na blacie i wstawiamy na noc do lodówki.
Polewa karmelowa:
- 100g czekolady karmelowej
- 60ml śmietanki 30%
Śmietankę podgrzać w rondelku, ale uważać, by nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę drobno posiekać i zalać podgrzaną śmietanką. Dobrze wymieszać i wylać na wystudzony sernik. Całość udekorować wedle uznania.