Obiecałam pojawiać się tu częściej i słowa dotrzymam ? Obiecałam, że będą przepisy na słono, więc dziś jest czas na coś słonego ? Danie bez mięsa, dobre na obiad i kolację. Szybki makaron z domowym pesto bazyliowym, pomidorkami i moją ukochaną burratą. Jeśli nie mieliście pomysłu na jutrzejszy obiad, to już macie ?
Smacznego ?
Składniki na pesto:
- 30g parmezanu
- 40g liści bazylii (zwykle jedna duża doniczka)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 30g orzeszków pinii (jeśli nie macie możecie zamienić na orzechy włoskie)
- 80g oliwy z oliwek
Parmezan starkować na drobnych oczkach, dodać resztę składników oprócz oliwy i zblendować mi utrzeć w moździeżu. Na koniec wlać oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Makaron ugotować al dente, wymieszać z pesto. Dodać pomidorki oraz burratę posypaną kolorowym pieprzem.
* Pesto możemy przygotować w blenderze lub moździeżu.
**Pesto przechowujemy w słoiczku w lodówce.
***Burratę kupicie np. w Lidlu