Piątek, piąteczek, piątunio 🙂
Jakie macie kulinarne plany na weekend? Czy może odpoczywacie od kuchni? Jeśli nie mieliście planów, mam dla was smaczną propozycję. Prostą, ekspresową i przepyszną. Idealną na Wielkanoc 😉
Piękne żółciutkie mini babki o smaku mango, polane kwaskowatym lukrem z marakui ? Musicie mi uwierzyć, są przepyszne.
Jeśli nie posiadacie foremek do małych babeczek, to z tej porcji ciasta spokojnie możecie upiec dużą babkę wielkanocną, musicie jedynie wydłużyć czas pieczenia do ok. 45-50min, pieczecie do suchego patyczka.
Zapraszam po przepis 🙂
Na 12 szt. babeczek:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru kokosowego/zwykłego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki pulpy z mango
- 1/3 szklanki mleka kokosowego/śmietanki 30%
- 1/3 szklanki oleju kokosowego/innego roślinnego
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać z cukrem. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Suche składniki partiami dodawać do mokrych i mieszać łyżką tylko do ich połączenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanych olejem foremek piec w 180st 20min, do suchego patyczka.
Lukier z marakui:
- 6 szt. marakui
- 150g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 60g cukru
Marakuje przeciąć na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Umieścić go w rondelku razem z sokiem cytryny i 60g cukru. doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5min na małej mocy palnika. Do miseczki przecedzić przez sitko powstały syrop, by pozbyć się pestek.
Cukier puder wymieszać z jeszcze ciepłym syropem z marakui. Polać babeczki.
Smacznego 🙂