Ciasto bananowe z orzechami pekan

napisane przez Karolina
210 wyświetleń

Czy wy też macie wrażenie, że czas z wiekiem biegnie jakoś szybciej? Dopiero co cieszyłam się na weekend, a tu już popołudnie. Pogoda strasznie melancholijna, szaro i buro. Najchętniej zawinęłabym się w ciepły koc i zdrzemnęła chwilkę przy zapachu świec. Dobra, koniec marzeń! Drzemka w sobotę przy dzieciach to raczej abstrakcja. Ale na pocieszenie mam dla was przepis na pyszne ciacho bananowe z orzechami pekan, idealne do kawki. Jeśli mielibyście ochotę je zrobić na niedzielne popołudnie, a nie macie składników, to nic straconego. Dziś sklepy otwarte, a jutro handlowa niedziela.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub tortowej
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 3 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 30g oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła
  • 2 garście posiekanych orzechów pekan plus kilkanaście sztuk do ozdoby
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Banany kroimy w plastry i delikatnie rozdrabniamy widelcem, ale tak by pozostały w cząstkach, a nie stały się papką. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, olej kokosowy/rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, banany i orzechy. Wszystko dobrze mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji jak do muffinek. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie keksówka), na górę kładziemy orzechy i pieczemy 50min w 180st góra/dół do suchego patyczka.

Udanego weekendu 😊

Mogą Ci się spodobać