Czy wy też macie wrażenie, że czas z wiekiem biegnie jakoś szybciej? Dopiero co cieszyłam się na weekend, a tu już popołudnie. Pogoda strasznie melancholijna, szaro i buro. Najchętniej zawinęłabym się w ciepły koc i zdrzemnęła chwilkę przy zapachu świec. Dobra, koniec marzeń! Drzemka w sobotę przy dzieciach to raczej abstrakcja. Ale na pocieszenie mam dla was przepis na pyszne ciacho bananowe z orzechami pekan, idealne do kawki. Jeśli mielibyście ochotę je zrobić na niedzielne popołudnie, a nie macie składników, to nic straconego. Dziś sklepy otwarte, a jutro handlowa niedziela.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub tortowej
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 3 jajka
- 4 dojrzałe banany
- 30g oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła
- 2 garście posiekanych orzechów pekan plus kilkanaście sztuk do ozdoby
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Banany kroimy w plastry i delikatnie rozdrabniamy widelcem, ale tak by pozostały w cząstkach, a nie stały się papką. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, olej kokosowy/rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, banany i orzechy. Wszystko dobrze mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji jak do muffinek. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie keksówka), na górę kładziemy orzechy i pieczemy 50min w 180st góra/dół do suchego patyczka.
Udanego weekendu ?