Wielkanocne babeczki mango z lukrem z marakui

napisane przez Karolina
1485 wyświetleń

Piątek, piąteczek, piątunio 🙂

Jakie macie kulinarne plany na weekend? Czy może odpoczywacie od kuchni? Jeśli nie mieliście planów, mam dla was smaczną propozycję. Prostą, ekspresową i przepyszną. Idealną na Wielkanoc 😉

Piękne żółciutkie mini babki o smaku mango, polane kwaskowatym lukrem z marakui ? Musicie mi uwierzyć, są przepyszne.
Jeśli nie posiadacie foremek do małych babeczek, to z tej porcji ciasta spokojnie możecie upiec dużą babkę wielkanocną, musicie jedynie wydłużyć czas pieczenia do ok. 45-50min, pieczecie do suchego patyczka.

Zapraszam po przepis 🙂

Na 12 szt. babeczek:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego/zwykłego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki pulpy z mango
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego/śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego/innego roślinnego

Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać z cukrem. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Suche składniki partiami dodawać do mokrych i mieszać łyżką tylko do ich połączenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanych olejem foremek piec w 180st 20min, do suchego patyczka.

Lukier z marakui:

  • 6 szt. marakui
  • 150g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 60g cukru

Marakuje przeciąć na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Umieścić go w rondelku razem z sokiem cytryny i 60g cukru. doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5min na małej mocy palnika. Do miseczki przecedzić przez sitko powstały syrop, by pozbyć się pestek.
Cukier puder wymieszać z jeszcze ciepłym syropem z marakui. Polać babeczki.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać