Dzień dobry wszystkim ?
Ostatnio na story wrzucałam tartę, która planowo miała być ciastem z okazji Dnia Matki, ale że plany się trochę pokrzyżowały, to na stole pojawiła się dwa dni później, a przepis trafia do was dopiero dziś. Jak to mówią, lepiej późno niż wcale ?
Łapcie przepis na kokosowo-truskawkową tartę bez pieczenia.
Składniki:
- Puszka mleka kokosowego min. 82% (schłodzona przez 2 dni w lodowce)
- 2 szklanki truskawek
- 1 przeźroczysta galaretka
- 1 truskawkowa galaretka
- 1 opakowanie ciastek owsianych
- 3 łyżki masła
Spód tarty:
Opakowanie ciastek blendujemy do konsystencji piasku i dodajemy 3 łyżki miękkiego masła, do uzyskania konsystencji mokrej ziemi. Wykładamy nią spód do tarty o średnicy 20cm i wkładamy na 30min do lodówki.
Śmietankę mleka kokosowego dzielimy na dwie równe części. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 200ml wody i zostawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy i przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek.
Pierwszą połowę śmietanki kokosowej ubijamy. Do ubitej śmietanki powoli dodajemy przeźroczystą galaretkę miksując na wolnych obrotach. Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Drugą połowę śmietanki również ubijamy, dodajemy mus z truskawek cały czas ubijając. Na koniec wlewamy truskawkową galaretkę delikatnie miksując. Masę wylewamy na masę kokosową i całość wstawiamy na noc do lodówki.
Miłego i smacznego dnia kochani ?