Kochani znów mamy wtorek, więc czas na kolejny świąteczny przepis 🙂 U mnie jak zwykle na słodko i dziś będą dwa przepisy w jednym. Jeśli jesteście fanami marcepana, dobrze trafiliście, rozgośćcie się i koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest banalnie prosty, szybki i efektowny.
Składniki na marcepan:
- 200g migdałów bez skórki lub mąki migdałowej
- 150g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z migdałów
- 2 lub 3 łyżki wody
Migdały drobno zmielić lub użyć gotowej mąki migdałowej. Przesiać razem z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt z migdałów i 2 łyżki wody. Zagnieść marcepan. Jeśli będzie za suchy dodać kolejną łyżkę wody.
Składniki na trufle:
- marcepan
- 5 ciastek korzennych
- 50g mlecznej czekolady
- 50g gorzkiej czekolady
- 100g białej czekolady
Ciastka zmielić w malakserze. Z marcepana i zmielonych ciastek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady.
Trufle marcepanowe oblać czekoladą, najlepiej na kratce do studzenia ciastek i pozostawić do momentu zastygnięcia czekolady. Jeśli macie ochotę możecie udekorować trufle zmielonymi migdałami, żurawiną z cukrem lub czymkolwiek lubicie.
Smacznego 🙂