Pomarańczowe ravioli z makiem

napisane przez Karolina
533 wyświetleń

Witajcie 🙂 Dziś wtorek, czyli czas na kolejny świąteczny przepis 😀 Przygotowałam coś dla fanów makowca.
Jeśli nigdy sami go nie robiliście i boicie się próbować, albo nie chce się wam go robić lub nie macie na to czasu, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ten deser robi się bardzo szybko, bo nie wymaga pracy z ciastem drożdżowym, wygląda całkiem atrakcyjnie i jest porcją na raz. Uwierzcie mi, że zaskoczycie swoich gości 😉 Przed wami pomarańczowe ravioli z makiem.

Składniki:

  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wody
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy lub opakowanie cukru ze skórką pomarańczową
  • 50g ksylitolu/cukru
  • 1 jajko
  • 450g mąki
  • 250g masy makowej (domowej lub z puszki)
  • cukier puder do posypania lub przygotowania lukru

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zmiksować. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Odłożyć do miski, przykryć talerzem i zostawić na ok 1h. Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm. Na połowie ciasta ułożyć kulki z masy makowej (jedna kulka z jednej kopiastej łyżeczki masy) w odległości ok 1.5 cm. Drugą połową ciasta przykryć kulki z masy makowej i kieliszkiem wycinać ravioli. Brzegi zagnieść widelcem. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170st z termoobiegiem ok. 25min.
Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać