Świąteczny sernik na piernikowym spodzie

napisane przez Karolina
803 wyświetleń

Dzień dobry kochani 🙂

Czy wiecie, że został równo miesiąc do Wigilii? Czas tak szybko ucieka, jeszcze niedawno było lato, a tu już za chwilę święta. Jednak zanim pochłonie was świąteczne szaleństwo mam dla was niespodziankę. Od dziś w każdy wtorek opublikuję jeden świąteczny przepis. Mam nadzieję, że coś przypadnie wam do gustu i skorzystacie 🙂 Tymczasem zachęcam was do spróbowania świątecznego sernika na piernikowym spodzie z kajmakiem.

Spód:

  • 170g ciastek owsianych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Ciastka zblendować z przyprawą do piernika do konsystencji piasku. Dodać masło i blendować do powstania mokrej ziemi.
Spód tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Do tak przygotowanej tortownicy wyłożyć spód sernika i wstawić na 30minut do lodówki.

Masa serowa:

  • 250g twarogu półtłustego
  • 250g ricotty
  • laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200g śmietanki 30%
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zmiksować jedynie do ich połączenia.
Odłożyć 3 łyżki masy do miseczki, a resztę wylać na wcześniej przygotowany spód.

Krówkowe esy floresy:

  • 3 łyżki masy serowej
  • 2 łyżki masy krówkowej (może być z puszki)

Wymieszać masę serową z masą krówkową. Małą łyżeczką wykładać ją na wierzch sernika w formie większych kropli. Wykałaczką lub widelcem zrobić ósemki, by powstał wzorek.

Tortownicę z sernikiem obłożyć folią aluminiową. Wstawić ją do większego naczynia, do którego należy wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 15min w piekarniku nagrzanym do 170st góra dół i kolejne 75min w 130 stopniach. Sernik ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego

Mogą Ci się spodobać