Dzień dobry kochani 🙂
Czy wiecie, że został równo miesiąc do Wigilii? Czas tak szybko ucieka, jeszcze niedawno było lato, a tu już za chwilę święta. Jednak zanim pochłonie was świąteczne szaleństwo mam dla was niespodziankę. Od dziś w każdy wtorek opublikuję jeden świąteczny przepis. Mam nadzieję, że coś przypadnie wam do gustu i skorzystacie 🙂 Tymczasem zachęcam was do spróbowania świątecznego sernika na piernikowym spodzie z kajmakiem.
Spód:
- 170g ciastek owsianych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Ciastka zblendować z przyprawą do piernika do konsystencji piasku. Dodać masło i blendować do powstania mokrej ziemi.
Spód tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Do tak przygotowanej tortownicy wyłożyć spód sernika i wstawić na 30minut do lodówki.
Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 250g ricotty
- laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 200g śmietanki 30%
- 120g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować jedynie do ich połączenia.
Odłożyć 3 łyżki masy do miseczki, a resztę wylać na wcześniej przygotowany spód.
Krówkowe esy floresy:
- 3 łyżki masy serowej
- 2 łyżki masy krówkowej (może być z puszki)
Wymieszać masę serową z masą krówkową. Małą łyżeczką wykładać ją na wierzch sernika w formie większych kropli. Wykałaczką lub widelcem zrobić ósemki, by powstał wzorek.
Tortownicę z sernikiem obłożyć folią aluminiową. Wstawić ją do większego naczynia, do którego należy wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 15min w piekarniku nagrzanym do 170st góra dół i kolejne 75min w 130 stopniach. Sernik ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego