Dzień dobry kochani 🙂
Ostatnio na instastory zapytałam was, czy lubicie ciasto bananowe. 90% odpowiedzi było na tak 😀 W związku z tym wrzucam dziś przepis, który pierwotnie wcale nie miał się tu pojawić 😉 Chlebek bananowy zna chyba każdy i każdy ma na niego swój sposób. Na moim instagramowym profilu jakiś czas temu wrzucałam przepis na jedną z moich wersji z razową mąką orkiszową i orzechami pekan. Dziś będzie mniej zdrowa wersja chlebka, za to przepyszna. wilgotny chlebek bananowy, który znika równie szybko jak się go przygotowuje. Łapcie więc miskę, łyżkę i widelec oraz kilka składników i upieczcie chlebek sobie i swoim bliskim. Wyśmienicie smakuje bez dodatków, ale również z miodem, dżemem, czekoladą 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 4 banany plus 1 do dekoracji
- 50g roztopionego masła
- 0,5 szkladki cukru kokosowego/ksylitolu
- 100g dropsów czekoladowych/posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnnie)
Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier i jajka, dobrze wymieszać i połączyć z rozpuszczonym masłem. Do całości dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać dropsy czekoladowe, jeśli nie macie ich pod ręką można pominąć. Piec w 175 st. góra/dół do suchego patyczka, ok. 60min.
Smacznego 🙂