Dzień dobry z rana 🙂
Dawno nie było nowego przepisu, więc dziś pojawiam się z kolejną jesienną propozycją, w której królują jabłka. Na tapecie drożdżówki z jabłkami w karmelu, z przyprawami korzennymi i kruszonką. Czy to nie brzmi pysznie? Są idealne do kawki czy herbatki 🙂 I na pewno poprawią humor tym, których pogoda ostatnio nie rozpieszcza 😉
Jabłka w karmelu:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 80 ml śmietanki 30%
- 5 jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Jabłka pokroić w ósemki, a te w plasterki i odstawić.
Cukier wysypać na patelnię i skarmelizować. Dodać łyżkę masła i szybko wymieszać. Następnie wlać śmietankę i chwilę gotować.
Do karmelu dodać jabłka, przyprawy i dusić na małej mocy palnika aż będą miękkie.
Kruszonka:
- 70g masła
- 50g drobnego cukru
- 70g mąki
Składniki szybko wymieszać i wstawić do lodówki.
Ciasto drożdżowe:
- 100g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 50g świeżych drożdży
- 250g mleka
- 2 żółtka
- 80g miękkiego masła
- 500g mąki
- 1 jajko do posmarowania bułek
W rondelku podgrzewamy cukier, pastę waniliową, drożdże i mleko. Tak przygotowany zaczyn dodajemy do mąki, żółtek i masła i wyrabiamy. Na blacie wysypanym mąką rozwałkowujemy ciasto ma grubość 5mm i kroimy w prostokąty (mniej więcej 5x8cm) i wykładamy na nie jabłka. Formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20min w 180st. góra/dół.
Smacznego 🙂