Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

napisane przez Karolina
851 wyświetleń

Dzień dobry z rana 🙂

Dawno nie było nowego przepisu, więc dziś pojawiam się z kolejną jesienną propozycją, w której królują jabłka. Na tapecie drożdżówki z jabłkami w karmelu, z przyprawami korzennymi i kruszonką. Czy to nie brzmi pysznie? Są idealne do kawki czy herbatki  🙂 I na pewno poprawią humor tym, których pogoda ostatnio nie rozpieszcza  😉

Jabłka w karmelu:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Jabłka pokroić w ósemki, a te w plasterki i odstawić.
Cukier wysypać na patelnię i skarmelizować. Dodać łyżkę masła i szybko wymieszać. Następnie wlać śmietankę i chwilę gotować. 
Do karmelu dodać jabłka, przyprawy i dusić na małej mocy palnika aż będą miękkie.

Kruszonka:

  • 70g masła
  • 50g drobnego cukru
  • 70g mąki

Składniki szybko wymieszać i wstawić do lodówki.

Ciasto drożdżowe:

  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50g świeżych drożdży 
  • 250g mleka
  • 2 żółtka
  • 80g miękkiego masła 
  • 500g mąki
  • 1 jajko do posmarowania bułek

W rondelku podgrzewamy cukier, pastę waniliową, drożdże i mleko. Tak przygotowany zaczyn dodajemy do mąki, żółtek i masła i wyrabiamy. Na blacie wysypanym mąką rozwałkowujemy ciasto ma grubość 5mm i kroimy w prostokąty (mniej więcej 5x8cm) i wykładamy na nie jabłka. Formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20min w 180st. góra/dół.

Smacznego 🙂

Mogą Ci się spodobać