Sernik kawowo-waniliowy

napisane przez Karolina
467 wyświetleń

Dzień dobry w czwartek ?
Czy wy też uważacie, że nie ma nic lepszego od porannej kawy? Mnie już sam zapach kawy budzi do życia ? Odkąd zaopatrzyliśmy się kilka lat temu w ekspres do kawy, nie wyobrażam sobie poranków bez niej. I tak ostatnio siedząc i popijając kawusię wpadłam na pomysł kolejnego deseru.
Przedstawiam wam sernik kawowo-waniliowy. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom kawy. Jest puszysty, delikatny i umiarkowanie słodki.

Spód:

  • 200g ciastek owsianych
  • 4 łyżki miękkiego masła

Ciastka zblendować do konsystencji piasku, dodać masło i blendować do uzyskania efektu mokrej ziemi. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz i wyłożyć masą z ciastek. Odstawić do lodówki na 30 min.

Składniki:

  • 500g twarogu
  • 80g ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub ziarenka wanilii z jednej laski lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g świeżo zaparzonej wystudzonej kawy
  • 200g śmietanki 30%
  • 100g białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieścić w misce miksera i zmiksować do połączenia składników. Dodać białą czekoladę i jeszcze chwilę miksować.

Sernik pieczemy z parą wodną w związku z tym tortownicę zabezpieczamy od zewnątrz od spodu po brzegi dwiema warstwami folii aluminiowej. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większej foremki i wlewamy wrzątek do połowy wysokości foremki z sernikiem. Pieczemy 50 min w 170 st góra/dół, następnie temperaturę zmniejszamy do 140 st i pieczemy kolejne 40 min. Jeśli po tym czasie sernik będzie płynny, wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu studzimy ciasto na blacie i wstawiamy na noc do lodówki.

Sernik dekorujemy czekoladą.

Mogą Ci się spodobać