Sernik mango z bezą

napisane przez Karolina
1060 wyświetleń

Witajcie kochani ?
Jesteście przed czy po urlopie? A może właśnie w trakcie? Jeśli macie chwilę i mielibyście ochotę na coś słodkiego, polecam wam jeden z naszych ulubionych serników, sernik z mango ? Całość dopełnia przepyszna beza. Natomiast jeśli nie przepadacie za bezą, spokojnie możecie ją zastąpić owocami, czekoladą lub polewą z przepisu na sernik pomarańczowy ? To jak? Spróbujecie?

Spód:

  • 200g ciastek owsianych
  • 4 łyżki masła

Ciastka zblendować do konsystencji piasku, dodać masło i blendować do uzyskania efektu mokrej ziemi. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz i wyłożyć masą z ciastek. Odstawić do lodówki na 30min.

Masa serowa:

  • 500g twarogu półtłustego
  • 100g jogurtu
  • 350g pulpy z mango (może być z puszki)
  • 3 żółtka (białka odłożyć do przygotowania bezy)
  • 70g ksylitolu lub cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Wszystkie składniki umieścić w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia.

Sernik pieczemy z parą wodną w związku z tym tortownicę zabezpieczamy od zewnątrz od spodu po brzegi dwiema warstwami folii aluminiowej. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większej foremki i wlewamy wrzątek do połowy wysokości foremki z sernikiem. Pieczemy 30min w 170st góra/dół, następnie temperaturę zmniejszamy do 130st i pieczemy kolejne 60min. Na 10minut przed końcem pieczenia ubijamy bezę.

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy z cukrem do momentu aż piana będzie sztywna. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.

Wyjmujemy sernik z piekarnika i z kąpieli wodnej. Wykładamy na niego bezę, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 15min w 130st. góra/dół. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy oczywiście w lodówce.

Smacznego ?

Mogą Ci się spodobać