Witajcie kochani ?
Jesteście przed czy po urlopie? A może właśnie w trakcie? Jeśli macie chwilę i mielibyście ochotę na coś słodkiego, polecam wam jeden z naszych ulubionych serników, sernik z mango ? Całość dopełnia przepyszna beza. Natomiast jeśli nie przepadacie za bezą, spokojnie możecie ją zastąpić owocami, czekoladą lub polewą z przepisu na sernik pomarańczowy ? To jak? Spróbujecie?
Spód:
- 200g ciastek owsianych
- 4 łyżki masła
Ciastka zblendować do konsystencji piasku, dodać masło i blendować do uzyskania efektu mokrej ziemi. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz i wyłożyć masą z ciastek. Odstawić do lodówki na 30min.
Masa serowa:
- 500g twarogu półtłustego
- 100g jogurtu
- 350g pulpy z mango (może być z puszki)
- 3 żółtka (białka odłożyć do przygotowania bezy)
- 70g ksylitolu lub cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki umieścić w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia.
Sernik pieczemy z parą wodną w związku z tym tortownicę zabezpieczamy od zewnątrz od spodu po brzegi dwiema warstwami folii aluminiowej. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większej foremki i wlewamy wrzątek do połowy wysokości foremki z sernikiem. Pieczemy 30min w 170st góra/dół, następnie temperaturę zmniejszamy do 130st i pieczemy kolejne 60min. Na 10minut przed końcem pieczenia ubijamy bezę.
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z cukrem do momentu aż piana będzie sztywna. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.
Wyjmujemy sernik z piekarnika i z kąpieli wodnej. Wykładamy na niego bezę, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 15min w 130st. góra/dół. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy oczywiście w lodówce.
Smacznego ?